Druga strana priče: Središnji državni ured se očitovao o branitelju koji je dočekao Medveda

Milan Dalmacija
30. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu su otkrili da je branitelj koji je jučer dočekao ministra Tomu Medveda, odbio nalaz Ministarstva graditeljstva po kojem je njegova kuća trebala biti obnovljena. Sam je srušio krov i uklonio stolariju i instalacije te zatražio da mu kuća bude srušena.

Branitelj dočekao Tomu Medveda zbog obnove | Screenshot: Twitter/Matea Ćorić

Tijekom posjeta Sisku i Petrinji, ministru hrvatskih branitelja i šefu Nacionalnog stožera za obnovu nakon potresa Tomi Medvedu prišao je jedan umirovljeni branitelj koji je nezadovoljan tijekom obnove. Požalio se kako živi od 2.500 kuna mirovine te da je u kreditima i da mu kuća još uvijek nije obnovljena.

Medveda u Petrinji dočekao umirovljeni branitelj: 'Koliko sam te puta zvao? Odi vidjeti gdje živim'

Neugodan razgovor zabilježile su i televizijske kamere, a stigla je i reakcija iz Središnjeg državnog ureda za obnovu. Oni su u svome priopćenju kronološki naveli tijek zbivanja u slučaju branitelja, koji tvrdi da živi u kući za rušenje, iako su mu statičari predložili obnovu objekta.

Javio se Ured za obnovu

– Antonio, sin Zdravka Palašića, 16.03.2021. podnio je dva zahtjeva, prvi zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 09.06.2022.

Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je sukladno odredbama Zakona o obnovi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14.07.2022. kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu. Nalazom je utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. Krovna konstrukcija, instalacije kao i vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika, stoji u priopćenju Središnjeg državnog ureda.

Odbio nalaz Ministarstva

Iz Ureda navode da je vlasnik kuće, osim što je sam srušio krovište, 6. rujna dao izjavu o neslaganju s nalazom Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji mu je upućen 19. kolovoza. Navode kako je zatražio dopunu ili izradu novog nalaza “držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu.”

– Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove. Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju, zaključuju u priopćenju iz Središnjeg državnog ureda za obnovu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap