HSU predložio zakon: Bračnom partneru i pola mirovine pokojnog supružnika!

Josip Mihaljević
20. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

“Pripremili smo dva zakona koja već dugo očekujete”, kazao je Silvano Hrelja danas u Saboru, predstavljajući dva prijedloga koja se tiču obiteljske mirovine. Osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa, gdje je starijima poručio da prime solidarnosti mladih ljudi koji im u ovim vremenima žele pomoći.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/FB)

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja danas je u Saboru predstavio dva zakonska prijedloga koja se tiču načina na koje funkcioniraju obiteljske mirovine. No, prije svega, obratio se umirovljenicama i umirovljenicima oko koronavirusa.

“Želim vam s ovoga mjesta reći da ne klonete duhom, da se pridržavate svih uputa kriznog stožera, da budete disciplinirani. Zamolite mlađe sugrađane za pomoć i primite njihovu solidarnost, ali u svakom slučaju se odgovorno ponašajte prema svim tim mlađim sugrađanima.

Naravno da će šteta biti, naravno da nam nije dopustivo da radimo po sistemu pokušaja i pogrešaka, nego da dobro promišljamo svaki naš potez, uključujući i vladajuće, ali i nas iz opozicije.

Život će se malo reducirati u smislu živahnosti, kretanja, ali život neće zamrijeti, život ide dalje – i kod starih i kod mladih”, poručio je Hrelja.

“Pripremili smo dva zakona koja već dugo očekujete”

[INTERVJU] Hrelja: Ovo su preduvjeti za nasljeđivanje mirovina u Hrvatskoj

Dva zakonska prijedloga su u e-savjetovanju na stranicama Hrvatskog sabora, kazao je Hrelja.

Prvi prijedlog se tiče iznosa postotka koji preživjeli partner nasljeđuje od partnerove mirovine. Danas on iznosi 70 posto, a Hrelja predlaže da se on digne na 80 posto. Možda ne zvuči kao puno, no pretpostavljamo da bi se ovo primijenilo samo u slučaju kada npr. udovica nema pravo na svoju mirovinu, nego planira koristiti samo muževu.

Drugi zakon bi mogao biti daleko interesantniji brojnim umirovljenicima. On predviđa da uz zadržavanje svoje mirovine primate i dio pokojnog bračnog partnera:

“Drugi zakon je o obiteljskom dodatku na mirovinu, koji predviđa da uz svoju mirovinu nadživjeli bračni partner ima pravo primati i 50 posto mirovine preminulog bračnog druga. Znam da će svi sada ovdje skočiti i pitati odakle novci, ali takva pitanja su nedopustiva postavljati jer se radi o jednoj kategoriji visoko i debelo plaćenih doprinosa kroz desetljeća radnog staža.

Kategorija obiteljskih mirovina je ona koja se najmanje isplaćuje u odnosu na uplate doprinosa kroz zajednička desetljeća rada muža i žene, odnosno bračnih partnera”, kazao je Hrelja.

Dičimo se da je obitelj temelj našeg društva…

pogreb

Kako prebroditi smrt voljene osobe? Za umirovljenike je udarac dvostruko gori

Logika iza ovog prijedloga je da bračni partneri zajedno mogu imati i 70-80 godina staža, dakle isto toliko i uplata, ali im se to u slučaju smrti jednoga od njih nikako neće vrednovati. Dapače, u situaciji smrti jednog od njih osoba ima pravo ili odabrati samo svoju mirovinu ili 70% mirovine preminulog bračnog partnera. U stvarnosti to znači da dolazi do naglog osiromašenja.

“Mi se dičimo da je obitelj temelj našeg društva, da je temeljni oblik naše zajednice, prema tome mi moramo napraviti ove poteze i ne dopustiti da nakon smrti jednog bračnog partnera da preživjeli sustavno tone u zonu siromaštva. Pretežno su to žene”, kazao je Hrelja.