U ovom gradskom domu za starije cijena smještaja je od 1.300 do 3.000 eura

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Novi gradski dom za starije osobe u Labinu počeo je s radom, a prvi korisnici uselit će sredinom veljače. Premda ne odiše nekim posebnim luksuzom, najjeftiniji smještaj za umirovljenike iznosi 1.300 eura u dvokrevetnoj sobi pa sve do 3.000 eura za apartman. Grad sufinancira iznos svojim građanima ovisno o visini mirovine, a interesa za smještajem, kažu, ne nedostaje.

Foto: Dom za starije osobe Labin

Foto: Dom za starije osobe Labin

Grad Labin otvorio je vlastiti Dom za starije osobe. Sobe su već gotovo popunjene, upisi traju do 20. siječnja, a dom će s radom početi sredinom veljače. Sve bi to bilo super, da najniža cijena ne iznosi 1.300 eura za smještaj pokretnih korisnika u dvokrevetnim sobama pa sve do 3.000 eura za apartman.

Najniža cijena triput veća od prosječne mirovine

Najniža cijena tako trostruko premašuje prosječnu hrvatsku mirovinu, koju većina umirovljenika ionako nema. Prema nedavno objavljenom cjeniku, jednokrevetna soba za osnovnu uslugu košta 1.400 eura. Cijene se, ovisno o stupnju njege, penju za nekoliko stotina eura, sve do one najskuplje na odjelima za oboljele od Alzheimerove bolesti i gerijatrijsku palijativu. Na ta dva odjela smještaj košta 1.850, odnosno 1.950 eura u jednokrevetnoj sobi.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek
Doznajemo hoće li poskupjeti domovi za starije osobe u Slavoniji, a donosimo i cijene

Labinjani s prebivalištem od najmanje pet godina od Grada dobivaju subvenciju od 10 do 55 posto cijene. Prema odluci Grada Labina, 55 posto će dobiti oni čiji prihod ne prelazi 400 eura, dok će 50 posto cijene smještaja i njege biti pokriveno za korisnike čiji prihod iznosi od 400,01 do 650 eura. S 30 posto Labin sufinancira korisnike s prihodom od 650,01 do 800 eura te s 10 posto cijene one čiji prihod iznosi više od 800,01 eura.

Čak i u slučaju najveće subvencije, osoba s mirovinom od primjerice 390 eura mora platiti sama 585 eura, što baš i nema neke logike, osim u slučaju kada pomažu djeca, unuci ili ostali članovi rodbine. Umirovljenici koji imaju sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, prema gradskoj odluci, nemaju pravo na subvenciju troškova, kao ni oni koji su smješteni u apartmanu.

Sličan gradski dom u Umagu značajno jeftiniji

Hrvatska ima samo par gradskih domova umirovljenika, među kojima je onaj u Umagu. U ovom također modernom i novom domu, cijene smještaja su ipak povoljnije nego u Labinu i kreću se od 900 eura u trokrevetnoj sobi do 1.700 eura za apartmanski smještaj, o čemu smo pisali ovdje. Grad također subvencionira smještaj svojim građanima, a cijene se nisu mijenjale od početka rada 2014. godine.

Umaški dom raj je za umirovljenike, ali sve što je dobro i - košta!

Da će usklađivati cijene najmanje jednom godišnje te mijenjati ih ovisno o stvarnim troškovima poslovanja, također su najavili iz Grada Labina u kojem ne vide problem u tako visokim cijenama, tim više jer za upis postoji velik interes građana.

Grad Labin u ovaj je dom čija je gradnja od planiranja do završne faze trajala čitavo desetljeće, o čemu smo pisali ovdje, uložio 5,5 milijuna eura te mu je to najveća investicija u povijesti. Usporedimo li ovaj novi gradski dom s postojećim županijskim domovima za starije i nemoćne osobe koji posljednjih godina podižu cijene, a neki će to učiniti i tijekom 2024. godine, onda je riječ i do četiri puta većem trošku umirovljenika za istu uslugu.

O poskupljenju županijskih domova u 2024. godini više možete pročitati na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap