U 97. godini: Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika

Milan Dalmacija
6. listopada 2022.
Novosti
A- A+

U 97. godini preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Bila je prva dama, osnivačica i ravnateljica Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske.

Ankica Tuđman | Screenshot: Youtube/Jutarnji list

U 97. godini preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, javlja Jutarnji list.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se i školovala. Pridružila se partizanskom pokretu 1944. godine, kada je i upoznala Franju Tuđmana. Po završetku Drugog svjetskog rata se udaje za njega i odlazi u Beograd, jer je Tuđman premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Život u Jugoslaviji

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, koji je preminuo 31. siječnja prošle godine. Stjepan je rođen 1948., a kćer Nevenka 1951. godine. Franjo Tuđman je preminuo 10. prosinca 1999. u 78. godini života.

U Zagreb se vraćaju 1961. godine i useljavaju se u stan u Nazorovoj, gdje je Ankica Tuđman živjela do smrti. Družila se s pripadnicima zagrebačke elite, ponajviše s bračnim parom Krleža i Edom Murtićem

Briga o obitelji i djeci

Vodila je brigu o obitelji nakon što je Tuđman izbačen iz Saveza komunista 1967. godine te nakon što je osuđen na dvije godine zatvora 1972. zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja”.

Bila je osnivačica i ravnateljica Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske. No, njen humanitarni rad je ocrnila Ankica Lepej, prva i najpoznatija hrvatska zviždačica koja je preminula u siječnju ove godine. Lepej je krajem devedesetih kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila javnosti da Ankica Tuđman ima ušteđevinu od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici, piše N1. Zbog toga je ostala bez posla, a protiv nje je bio pokrenut kazneni postupak, kojeg je Tuđman obustavila nakon smrti supruga.

Nakon toga, Ankica Tuđman gotovo je posve iščeznula iz javnosti, sve dok 2006. nije izdala knjigu “Moj život s Francekom”. Od početka je bila članica HDZ-a, osim u doba Ive Sanadera koji ju je izbacio. U stranku ju je vratio Tomislav Karamarko, piše Dnevnik.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap