U 82. godini: Preminula pjevačica Elvira Voća; bila je poznata i izvan naših granica

Milan Dalmacija
8. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Pjevačica Elvira Voća preminula je u 82. godini. Bila je česta gošća raznih glazbenih festivala u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je brojne nagrada i priznanja.

Elvira Voća | Foto: Screenshot: YouTube/Radio KAJ

U 82. godini preminula je pjevačica Elvira Voća. Tužnu vijest objavili su iz njene diskografske kuće Croatia Records.

Ona je rođena u Zagrebu, 11. prosinca 1942. godine. Svoju karijeru započela je 17 godina kasnije kad se na nagovor prijateljica iz razreda Kemijsko-tehničke škole prijavila na natjecanje Prvi pljesak i – pobijedila. Te, 1959. godine pobijedila je i na reviji Večernjeg lista. Ondje je upoznala pijanista Stjepana Mihaljinca s kojim će kasnije provesti u braku 53 godine.

Poznata i u inozemstvu

Elvira Voća bila je poznata i izvan granica bivše zemlje. Često je pjevala na inozemnim festivalima i turnejama. Prvi nastup joj je bio na Cantagiru 1963. godine. Odmah poslije toga izdala je singl “Se mi vuoi” koji je za nju napisao Gianni Ferrio, aranžer poznat po hitovima “Parole, parole, parole” i “Piccolissima serenata” te jedan od dirigenata festivala u San Remu. Godinu poslije nastupila je na festivalu u Opatiji s hitom “Ljubav treba čekati”.

Rado je bila viđena na festivalima u Zagrebu i Splitu, ali pogotovo na Festivalu kajkavske popevke u Krapini na kojem je uvijek redovito nastupala. U Jugoslaviji je prvu singlicu izdala 1966. godine, a na njoj je bila pjesma “Kupi mi malo cvijeća”. Prva njena “longplejka” izašla je 1974. godine. Posljednju kompilaciju u ediciji “Zlatna kolekcija” izdao je Croatia Records 2012. godine.

Brojne nagrade i priznanja

– Treba reći da ova zbirka zbog brojnih snimaka razasutih na razne strane diskografske i radio-televizijske difuzije pokriva tek dio, već pedesetak godina duge, karijere jedne dive iz zlatne generacije festivalskih šezdesetih, napisao je u predgovoru Siniša Škarica, koji je uz njenog supruga bio autor tog izdanja.

Elvira Voća je za svoj rad dobila brojne nagrade i priznanja, među kojima se svakako ističe Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap