U 102. godini preminuo veteran Drugog svjetskog rata: Tom Rice je gotovo do samog kraja skakao padobranom

Milan Dalmacija
19. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

U 102. godini života preminuo je američki veteran Drugog svjetskog rata, Tom Rice. Iako nije volio govoriti o svojim vojnim podvizima, napisao je knjigu, a često je i skakao padobranom na obljetnicama velikih vojnih akcija. Posljednji skok izveo je na 100. rođendan.

Američki veteran Drugog svjetskog rata, Tom Rice, preminuo je u 102. godini života. | Foto: Screenshot: YouTube/Best Defense Foundation

Američki veteran Drugog svjetskog rata, padobranac Tom Rice, preminuo je u četvrtak u 102. godini života. Rice je poznat po tome što je bio jedan od 9.000 savezničkih vojnika koji su se iskrcali u Normandiji. No, još je poznatiji po tome što je padobranom skakao na 50., ali i na 75. obljetnicu Dana D.

[VIDEO] Spojili se 75 godina nakon rastanka: "Uvijek sam te volio..."

On je kao 22-godišnji pripadnik 101. zračno-desantne divizije, 6. lipnja 1944. skočio padobranom iznad francuskog grada Carentana. Skokove je ponavljao s vremena na vrijeme, a isto je učinio i 2019. kad je u 98. godini skočio padobranom u bojama američke zastave, doduše vezan za drugog padobranca. Posljednji skok izveo je na svoj 100. rođendan, piše The San Diego Union Tribute.

Iako je vrlo često skakao i tako obilježavao razne obljetnice vojnih akcija, Tom Rice nikad nije volio govoriti o svojim vojnim podvizima. Nakon rata, proveo je 44 godine kao profesor povijesti u Kaliforniji. Godine 2004. napisao je knjigu “Trial by Combat” u kojoj je preispitivao svu štetu koju su Amerikanci napravili u Normandiji.

– Stanovnici Carentana nisu nam nikada oprostili razaranje njihova grada i smrt članova njihovih obitelji, zaključio je u svojoj knjizi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap