Troje se 90-godišnjem Zadraninu predstavilo kao policajci i uzelo mu novac: Policija ih uhitila i poslala upozorenje

Milan Dalmacija
30. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Nakon jedne neuspjele prijevare u Zadru te dvije uspjele u Zagrebu na štetu starijih osoba, policija je ponovila svoje upozorenje. Ističu važnost ‘samozaštitnog ponašanja’, odnosno toga da građani ne nasjedaju na tvrdnje nepoznatih ljudi, da ih ne puštaju u stan i da im ne daju novac.

prijevara

Foto: Prevarant će vam, za razliku od lopova, pristupiti osobno i pokušati vam prodati “priču” | Pexels

Zadarska je policija uhitila i kazneno prijavila muškarce (54) i (46) te ženu (25) koje sumnjiči za prijevaru. Sumnja se da su oni 26. listopada telefonom nazvali 90-godišnjeg Zadranina te mu se predstavili kao policajci tražeći od njega novac zbog navodne provjere. Potom su automobilom došli na njegovu adresu, na kojoj je 54-godišnjak od umirovljenika uzeo više od 40.000 kuna u domaćoj i stranoj valuti.

Tečaj €/kn: 7,53450
Zavirili smo u policijsku statistiku: Starije osobe su najčešće žrtve, ali i počinitelji ovih nedjela

Od njega su otišli drugim vozilom, no policija ih je sustigla na predjelu Bokanjca i uhitila. Nakon kriminalističke obrade, novac je vraćen vlasniku. Večernji piše kako su sumnjivci iz Pitomače te da su već poznati policiji po ovakvim nedjelima.

Ali, to nije sve…

No, to je samo kap u moru prijevara koje se događaju nad starijim osobama. U srijedu je u Sesvetama 78-godišnjakinja u stan pustila neznanca koji joj se predstavio kao službena osoba. Predala mu je novca i nakita u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Samo dan poslije je 83-godišnjakinja sa zagrebačke Trešnjevke povjerovala u priču mlađe ženske osobe koja joj je rekla da treba odnijeti njen novac zbog provjere je li krivotvoren. Prevarantica je otišla u nepoznatom smjeru s više desetaka tisuća kuna.

Policija preporuča ‘samozaštitno ponašanje’

Stoga su iz Policijske uprave zagrebačke ponovili svoje upozorenje starijim osobama da ne nasjedaju na telefonske pozive s nepoznatih brojeva i ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom. Ističu da se prevaranti najčešće lažno predstavljaju i mole za nekakvu pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći zadobiti povjerenje ili sažaljenje žrtve. Vještiji prevaranti se češće koriste jednostavnijim trikovima, čime se rizik od prijevare povećava s dobi prevarene osobe, upozorava policija.

Stoga je vrlo važno “samozaštitno ponašanje”, odnosno jednostavna odluka da ne pustite nepoznatu osobu u svoj dom, bez obzira što se oni predstavljaju kao djelatnici različitih tvrtki ili zaposlenici državnih institucija pa čak i kao medicinari. Iz policije savjetuju građanima da budu sumnjičavi i da od nepoznatih osoba traže službene isprave. Ako prevaranti na silu žele ući, neka zovu susjede u pomoć, a zatim i obavijeste policiju.

Poželjno je i zapamtiti fizički izgled nepoznate osobe, odjeću koju je nosila te registracije, boju i marku automobila kojim je došla. Iz policije savjetuju još i da ne diraju stvari koje su dodirivali prevaranti, kako se ne bi uništili tragovi bitni za istragu.

Troje se 90-godišnjem Zadraninu predstavilo kao policajci i uzelo mu novac: Policija ih uhitila i poslala upozorenje
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap