Troje umirovljenika ostalo bez nekoliko stotina tisuća kuna: Policija ponovno poslala upozorenje

Milan Dalmacija
30. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Dvoje umirovljenika iz Zagreba te 60-godišnjakinja iz Osijeka ostali su bez nekoliko stotina tisuća kuna na isti način. Prevaranti su ih najprije kontaktirali telefonom i lažno se predstavili da bi potom došli na njihove adrese i preuzeli novac. Policija je stoga ponovila svoje upozorenje i savjete kako izbjeći prijevare.

foto: Unsplash

Jedna 60-godišnjakinja s područja Osijeka je u nešto manje od godinu dana ostala bez više od stotinu tisuća kuna. Njoj se putem Facebooka i WhatsAppa javila osoba koja se predstavljala kao kirurg.

Naravno, riječ je bila o prijevari, jer je u razdoblju između 7. listopada prošle i 6. kolovoza ove godine “kirurg” nekoliko puta zatražio financijsku pomoć. Žrtva je prevarantu u tri navrata uplatila ukupno više od 100.000 kuna, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska koja je protiv prevaranta Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku predala posebno izvješće.

prijevara
Prevare su sve češće, a ni krađe nisu rijetkost: tri prevare, lažni policajci, jedna krađa i jedan ozlijeđen policajac

Zagrebačka je policija, pak, izvijestila o dvije prijevare koje su počinjene ovog ponedjeljka. Najprije se oko 11.40 nepoznata počiniteljica 80-godišnjem muškarcu telefonom predstavila kao službena osoba. On ju je nedugo zatim pustio u svoj stan na Trnju i predao joj nekoliko desetaka tisuća kuna.

Nešto više od tri sata poslije, oko 14.30, dogodio se sličan scenarij. Nepoznata je žena najprije nazvala 70-godišnjakinju te joj se predstavila kao službena osoba. Potom je došla na njenu adresu na Trešnjevci. Umirovljenica joj je predala nekoliko stotina tisuća kuna.

Stoga je policija ponovno upozorila starije sugrađane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba koje ih traže novac na provjeru ili se predstavljaju kao nešto što nisu te da ih ne puštaju u svoje domove. Njihovu obavijest prenosimo u cijelosti:

Prevaranti se prilagođavaju

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

prijevara
Zagrebački 75-godišnji odvjetnik prevario tri žene te im ukupno ukrao preko 20 milijuna kuna

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe ili samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično).

Savjeti policije

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Preporuke:

• Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
• Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
• Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
• Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite
odnosno pogledajte kroz “špijunku” ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
lanca.
• Ako unatoč Vašem odbijanju, nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za
pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije:

• Zapamtite izgled osobe.
• Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
• Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
• Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
• S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap