Tko su najveći izborni gubitnici? Neki će nakon ovih izbora u političku mirovinu

Josip Mihaljević
31. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Lokalni izbori pomalo podsjećaju na prošlogodišnje parlamentarne u kojima je konsenzus bio da su dobar dio “stare garde” naslijedila nova lica. Sličan trend nastavio se i na lokalnim izborima.

milinović, bajs, čačić

Foto: Milinović izgubio Liku, Bajs i Čačić izgubili u svojim županijama | Youtube screenshot

HDZ je osvojio čak 15 županija, a gledajući cijelu Hrvatsku, ostvarili su približno jednak rezultat kao i na lokalnim izborima 2017. godine. O njima se može govoriti kao relativnim pobjednicima izbora, ali uvijek je zanimljivo provjeriti tko su izborni gubitnici.

Reformisti u silaznoj putanji

Moćnom Čačiću ni umirovljenici nisu pomogli da ostane na vlasti

Među njima sigurno mora biti Radimir Čačić koji je nakon dugo vremena izgubio u utrci za župana i to baš od HDZ-ovog kandidata Anđelka Stričaka. Čačić je na nacionalnoj razini u svojevrsnoj koaliciji s HDZ-om, a kako ta većina ima tek 67 ruku, bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponijeti sada već bivši župan Varaždinske županije. Čačićevi Reformisti bilježe značajne bitke i drugdje u Hrvatskoj – u medijski najeksponiranijoj Petrinji građani su smijenili gradonačelnika Darinka Dumbovića kojeg je Čačić branio do zadnjega dana. Tamo je nova gradonačelnica, također iz redova HDZ-a, postala Magdalena Komes.

Čačić bi tako mogao aktivirati svoj saborski mandat, a u sljedećem izbornom ciklusu imat će poprilično male šanse za uspjeh.

 

Milinović izgubio Liku

Darko Milinović jedan je od najdugovječnijih HDZ-ovih političara, no ljubav je pukla 2018. godine kada su ga izbacili iz stranke. Na lokalnim izborima išao je kontra HDZ-a sa strankom LiPO. U prvom krugu imao je solidnu prednost, a u drugom je izgubio od Ernesta Petryja. Milinović je nakon ovih izbora najizgledniji kandidat za političku mirovinu.

Najpopularniji župan neočekivano izgubio

Veliko iznenađenje ovih izbora jest pobjeda nezavisnog kandidata Marka Jelića u utakmici za župana šibensko-kninske županije. Tamo je godinama vladao popularni župan Goran Pauk, inače predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Jelićeva pobjeda i Paukov poraz imaju veliku simboliku jer je na prošlim lokalnim izborima 2017. Jelić porazio Josipu Rimac u utrci za gradonačelnika Knina, a sada je osvojio čitavu županiju. Ne treba se posebno naglasiti da je Knin od velike simboličke važnosti za HDZ tako da ovaj poraz zasigurno boli.

Bajs izgubio sa širokom umirovljeničkom koalicijom

S kime koaliraju umirovljeničke stranke: HSU sklopio 106 koalicija s HDZ-om i 103 sa SDP-om

Damir Bajs osvojio je bjelovarsko-bilogorsku županiju još 2000. godine. Kratko je bio ministar u Vladi Sanader/Kosor, nakon toga u Saboru, da bi se vratio na poziciju župana. Jučer ga je potukao HDZ-ov kandidat Marko Marušić i to s pristojnih pet tisuća glasova razlike.

Bajs je tako prosuo vodstvo iz prvog kruga, a valja zabilježiti da je na izbore išao s poprilično širokom koalicijom – HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, NSH, Glas, HSS Braće Radić i HSS su bili na njegovoj strani.

Bajs je tako koalirao s tri inače zaraćene umirovljeničke stranke, Hrvatskom strankom umirovljenika, Strankom umirovljenika i Blokom umirovljenici zajedno, no umirovljenici mu nisu donijeli previše sreće, baš kao ni Čačiću koji je s Reformistima uvijek imao barem neku podršku manjih umirovljeničkih stranaka.

Što se to događa s IDS-om?

IDS  je od potpunog poraza na izborima dijelilo svega 55 glasova. Za toliko je predsjednik IDS-a Boris Miletić uspio pobijediti SDP-ovog Danijela Ferića u utrci za župana istarske županije.

No, problemi su nagomilani za tradicionalno najjaču regionalnu stranku u  Hrvatskoj. Zabilježili su bolne poraze u Puli, Pazinu i još nekoliko istarskih gradova i općina, a znakovit je i povratak “najvećeg kritičara IDS-a” Damira Kajina koji je postao gradonačelnikom Buzeta.

Ako se ovakav nepovoljan trend nastavi, IDS u budućim izbornim ciklusima može doživjeti i značajnije poraze, a predsjednik stranke Boris Miletić najavio je kako će svoj mandat predsjednika stranke dati na raspolaganje.

HDZ-ovi kandidati za Zagreb i Split, Miroslav Škoro

Za poraz krivi umirovljenike? Čehok: "Moramo vidjeti je li to dom umirovljenika"

Iako je HDZ objektivno ostvario dobar rezultat na lokalnim izborima, dvojica najeksponiranijih kandidata u Davor Filipović i Vice Mihanović nisu se proslavili i ostavljaju gorak okus u očima javnosti. Za Filipovića su izbori završili još u prvom krugu, a stranci je sigurno zasmetao poraz od Miroslava Škore.

Škoro je pak jučer održao bizaran govor u kojem je poraze na predsjedničkim i lokalnim izborima pokušao prikazati kao uspjeh brzorastuće novoosnovane stranke. Činjenica je da je Domovinski pokret jedini dobar rezultat ostvario na parlamentarnim izborima, ali karte su se posložile tako da im on nije bio dovoljan za sudjelovanje u vlasti. Činjenica je i da je Škoro na svim izborima bio najistureniji kandidat i da iza sebe nema nikakav politički uspjeh.

Vice Mihanović ni iz bliza nije profil kandidata kojeg se gura u prvi plan za gradonačelnika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj. Ako pogledamo prošlogodišnje rezultate izbora, stranka Pametno nije ušla u drugi krug, a HDZ je na kraju dobio gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Mihanović je tijekom cijele kampanje bio opterećen aferama i odbijao je odgovoriti na ključna pitanja pa se ne treba ni čuditi što je glatko poražen od strane Ivice Puljka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap