Moćnom Čačiću ni umirovljenici nisu pomogli da ostane na vlasti

Jasmina Grgurić
31. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Pad naizgled nedodirljivog Radimira Čačića svakako je jedno od najvećih izbornih iznenađenja, tim više jer je uz svoje reformiste vezao i umirovljenike kao zahvalno biračko tijelo. No, ni to mu nije pomoglo. Čačić je, čemu se doista malo tko nadao, izgubio od HDZ-a iako je u drugi krug ušao kao vodeći kandidat.

Radimir Čačić (Snimka zaslona/N1)

Moćnog Radimira Čačića s mjesta župana jučer je uspio svrgnuti HDZ-ov Anđelko Stričak i to s gotovo 2.000 glasova razlike. Pobjeda je to kojoj se malo tko nadao, tim više jer lokalni odnosi unutar same Hrvatske demokratske zajednice na varaždinskom području nimalo nisu harmonični. Usto, Čačić je u drugi krug ušao kao favorit s više od 30 posto osvojenih glasova.

Sam sebi osnovao umirovljeničku stranku za podršku

Ipak, kao župana i ovoga puta podržali su ga sami stanovnici grada Varaždina, davši mu preko tisuću glasova više nego Stričaku. No, potpora središnjice nije bila dovoljna i očito nužna promjena se dogodila. I to unatoč tomu što je Čačić iza sebe imao čitavu vojsku umirovljenika, ili je barem stvorio privid da je tako.

Naime, on se na izborima predstavljao kao nositelj liste Reformista i umirovljenika, što je dosta netipično s obzirom da se u samom nazivu ne radi o nijednoj umirovljeničkoj stranci. Koliko ih je važno imati umirovljenike kao predznak znao je Čačić još 2015. kada je Reformiste pojačao praktički osnovavši vlastitu Stranku hrvatskih umirovljenika (SHU) koja je niknula upravo u njegovim stranačkim prostorijama. Dovoljno za fiktivnu podršku i zavarati birače.

Podržavali ga umirovljenici koje je financirao

Sada je, samo četiri dana uoči drugog kruga, javno dobio podršku upravo navedene umirovljeničke stranke, ali i nestranačkih udruga, Udruge umirovljenika i osoba starije životne dobi Solidarnost i Savjeta za umirovljenike Varaždinske županije. Da je takva podrška bespredmetna jer su obje financirane sredstvima kojima je Čačić kao župan raspolagao, podrazumijeva se samo po sebi, no on je i to što drugi nisu znali iskoristio u lukave marketinške svrhe.

Za poraz krivi umirovljenike? Čehok: "Moramo vidjeti je li to dom umirovljenika"

Ipak, uzaludno su se njihovi predstavnici u završnici kampanje trsili nabrajati Čačićeva izdvajanja iz županijskog proračuna u korist starijih građana, jer ih oni sami nisu prepoznali.

Bivši HNS-ovac nekada je mogao birati hoće li biti u Saboru ili na mjestu župana, što je i činio od 2005. godine, ali se vratio među zastupnike. Nakon što je 2015. izbačen iz stranke, osnovao je Reformiste i s njima još jednom osvojio Varaždince na prošlim lokalnim izborima, unatoč svim kontroverzama koje su ga posljednjih godina pratile. No, velikom vladaru sada je došao kraj i to u korist stranke koja je na tim prostorima vladala vega jednom.

Moćnom Čačiću ni umirovljenici nisu pomogli da ostane na vlasti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap