Tisuće Rusa odale počast Mihailu Gorbačovu: Među njima nije bilo Putina, ni političara sa Zapada

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Tisuće Rusa oprostile su se od posljednjeg sovjetskog vođe, Mihaila Gorbačova. Među njima nije bilo sadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina, a među rijetkim inozemnim dužnosnicima na ispraćaju je najzvučnije ime bio mađarski premijer Viktor Orban.

Mihail Gorbačov | Foto: Screenshot: YouTube/CNN

Veliki se broj Rusa sjatio u Dvoranu stupova moskovskoga Doma sindikata kako bi odao počast posljednjem sovjetskom vođi, Mihailu Gorbačovu. Čovjek koji je mirnim putem završio Hladni rat i podigao željeznu zavjesu koja je dijelila Europu, preminuo je u utorak u 92. godini.

Miljenik Zapada ispraćen je bez vojnih počasti, koje su obično dobivali svi sovjetski vladari, pa i bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. Zadržana je jedino počasna straža, prenosi Jutarnji. Znakovito, među tisućama Rusa nije bilo Vladimira Putina, koji se ispričao zbog zauzetosti, iako je nekoliko dana ranije položio cvijeće na odar.

Preminuo Mihail Gorbačov: Posljednji predsjednik SSSR-a koji je srušio željeznu zavjesu

Od Gorbačova se nije oprostilo mnogo stranih dužnosnika. U normalnim vremenima, mnogi bi zapadni vođe došli u Moskvu, ali zbog rata u Ukrajini i ponovnog zahlađenja odnosa između Istoka i Zapada, ovoga puta to nije slučaj. Britanskom premijeru na odlasku Borisu Johnsonu i njegovim ministrima je zabranjen ulazak u Rusiju, njemački kancelar Olaf Scholz tvrdi da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel je ozlijedila koljeno pa će njihovu delegaciju voditi zamjenik veleposlanika u Moskvi.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Rat u Ukrajini ga je zbunjivao

Francuzi su poslali svog veleposlanika Pierrea Levyja, a Amerikanci svoga, Johna Sullivana. Od visokih gostiju ističu se jedino mađarski premijer Viktor Orban i bivši ruski predsjednik i premijer, a sada dopredsjednik ruskog Sigurnosnog vijeća Dmitrij Medvjedev.

Među ožalošćenima je bilo slabo poznatih ruskih političara. Jedan od njih je bio liberal Grigorij Javlinski koji je poručio da su “ovi ljudi došli Gorbačovu reći: ‘Hvala, gospodine Gorbačov. Dali ste nam priliku, ali mi smo je prokockali’.” Gorbačovljev prevoditelj je još ranije poručio da ga je rat u Ukrajini posljednjih mjeseci “šokirao i zbunjivao”.

Posljednji sovjetski vođa i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. godine bit će pokopan na moskovskom groblju Novodjevičje, uz svoju suprugu Raisu. Njihova kćer Irina je najavila da će pogreb biti skroman.

Tisuće Rusa odale počast Mihailu Gorbačovu: Među njima nije bilo Putina, ni političara sa Zapada
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap