Preminuo Mihail Gorbačov: Posljednji predsjednik SSSR-a koji je srušio željeznu zavjesu

Milan Dalmacija
31. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Posljednji predsjednik Sovjetskog saveza, Mihail Gorbačov preminuo je sinoć u 92. godini života nakon duge i teške bolesti. Ostat će upamćen po naporima u denuklearizaciji, okončanju hladnog rata i rušenju željezne zavjese, ali i tome što nije uspio spriječiti raspad SSSR-a.

Mihail Gorbačov | Foto: Screenshot: YouTube/CNN

U 92. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo je posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, javlja ruska novinska agencija TASS. Gorbačov je bio osmi i posljednji čelnik SSSR-a, a ostat će upamćen po tome što je završio Hladni rat bez krvoprolića, ali ipak nije uspio spasiti SSSR od raspada.

– Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti”, objavila je Moskovska središnja klinička bolnica.

Od 1985. do 1991. bio je glavni tajnik Komunističke partije SSSR-a, a od 1988. do 1991. bio je predsjednik Saveza. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1990. godine. Iako je ideološki u početku bio marksist i lenjinist, s vremenom se okrenuo socijaldemokraciji.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Glasnost i perestrojka

Sklopio je sporazume o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama, a s europskim je zemljama sklopio brojna partnerstva kako bi skinuo “željeznu zavjesu” koja je dijelila Europu te doveo do ponovno ujedinjenja Njemačke. Prodemokratske prosvjede, za razliku od drugih komunističkih čelnika, nije suzbijao tenkovima.

Sredinom osamdesetih je pokrenuo politiku glasnosti, odnosno slobodu govora, što je omogućilo dotad neviđenu kritiku stranke i države, ali i razmahivanje nacionalista, napose u 15 zemalja koje su stekle neovisnost kasnijim raspadom SSSR. Politikom perestrojke, odnosno preustroja, od 1987. je nastojao promijeniti političke i gospodarske uvjete u zemlji, no samo je ubrzao raspad države.

Oproštaj svjetskih lidera

Od Gorbačova su se oprostili lideri i visoki dužnosnici brojnih svjetskih zemalja. Prvi je bio ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izrazio duboko žaljenje zbog Gorbačovljeve smrti te je poslao telegram sućuti njegovoj obitelji.

– Mihail Gorbačov bio je vođa od povjerenja i poštovanja. Odigrao je ključnu ulogu u okončanju hladnog rata i rušenju željezne zavjese. Otvorio je put slobodnoj Europi. Ovo nasljeđe nećemo zaboraviti, poručila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

– Mihail Gorbačov bio je izvanredan državnik koji je dao veliki doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti, radeći zajedno sa zapadnim čelnicima na okončanju Hladnog rata. Sada, više nego ikada, ovo nasljeđe suradnje i mira mora prevladati, poručila je na Twitteru britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

– Mihail Gorbačov bio je jedan od najutjecajnijih vođa 20. stoljeća. Njegova filozofija glasnosti i perestrojke utrla je put podizanju željezne zavjese i okončanju hladnog rata. Njegova državnička mudrost, vodstvo i briga za čovječanstvo će nam jako nedostajati, poručio je bivši američki potpredsjednik Dan Quayle, a javio se i sadašnji predsjednik Joe Biden.

Poručio je da je Gorbačov bio rijedak vođa koji je imao hrabrosti riskirati svoju karijeru kako bi postigao “drugačiju budućnost”. Govoreći o glasnosti i perestrojci, američki je čelnik rekao da su “to bili postupci rijetkog vođe – onog s vizijom da je drugačija budućnost moguća i hrabrošću da riskira cijelu svoju karijeru kako bi je postigao. Rezultat je bio sigurniji svijet i veća sloboda za milijune ljudi.” Gorbačova je također nazvao “čovjekom izvanredne vizije”.

Gorbačov će, prema vlastitim željama biti pokopan uz svoju suprugu Raisu na moskovskom groblju Novodjevičje, javlja TASS.

Preminuo Mihail Gorbačov: Posljednji predsjednik SSSR-a koji je srušio željeznu zavjesu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap