Umirovljenica osuđena na pet godina zatvora zbog dvije objave na društvenim mrežama

Luka Kalac
5. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Nakon što je 72- godišnja ruska umirovljenica podijelila dvije objave na svom korisničkom računu na društvenim mrežama, osuđena je na pet i pol godina zatvora. Do tog poteza je došlo nakon što je saznala da je njen brat ostao zarobljen pod ruševinama zgrade u jednom ukrajinskom gradu nakon napada granatama. Detalje je, uz video, podijelila na društvenoj mreži.

umirovljenica

Umirovljenica | Foto: Unsplash

Nakon što je navodno podijelila objavu na društvenim mrežama u kojoj se dotiče žrtava ruskih vojnika u ratom pogođenoj Ukrajini, umirovljenica u Rusiji je osuđena na pet i pol godina zatvora. Riječ je o Yevgeniyi Maiborod iz ruske regije Rostov.

Brat joj ostao zarobljen u ruševinama

Rusija silom zaustavila prosvjednike protiv mirovinske reforme, pritvoreno oko 800 osoba

Umirovljenica je procesuirana prema zakonu kojim se brani namjerno širenje netočnih i lažnih informacija o ruskoj vojsci. Unatoč tome što je priznala krivnju, nije se složila s tužiteljima koji su isticali da ju je motivirala ‘politička mržnja’, kako je otkrila skupina za prava OVD-Info.

Ova 72-godišnjakinja je podijelila dvije objave na društvenim mrežama. U jednoj od njih je video čija je tema oružani sukob, dok je drugi broj poginulih vojnika, doznaje se od pravne grupe Setevye Svobody. Umirovljenica je, kako oni tvrde, htjela podijeliti objave nakon što je njen brat ostao zarobljen pod ruševinama zgrade u jednom ukrajinskom gradu nakon granatiranja, prema pisanju themoscowtimes.com.

Cenzura ruskih protivnika rata u Ukrajini

Gospođa Maiboroda je optužena zbog ilegalnog sadržaja na svom korisničkom računu, tvrdi glasnogovornik suda u Rostovu. Treba istaknuti kako su navodno tisuće ruskih protivnika rata u Ukrajini cenzurirani, zatvoreni ili prognani.

Sličan scenarij dogodio se ranije ovog mjeseca. Sve je započelo kada je 61-godišnji umirovljenik kritizirao rat zbog čega je osuđen na više od osam godina zatvora za izdaju. Zanimljivo je da je optuženi prilikom obrane na sudu porekao to djelo, navodi themoscowtimes.com.

Copy link
Powered by Social Snap