Nakon pola godine pronađen ribar: Hranio se zalihama ribe i korom drveća

Luka Kalac
31. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Pola godine bio je prepušten samom sebi i surovoj divljini najistočnijeg dijela Rusije. Riječ je o 70-godišnjem ribaru koji je i prije znao ići na duge ribarske izlete, kako tvrdi njegova supruga. Ona je potražila pomoć policije tek kada je shvatila da se nije vratio u selo na Božić. Čim je prijavila njegov nestanak policiji, ubrzo je pronađen u kritičnom stanju. Ne bi izdržao još tri ili četiri dana, kako tvrdi, ali za kraj je dodao kako ga ova nesreća neće spriječiti u daljnjem ribolovu.

Ruski 70-godišnji ribar pronađen pola godine nakon njegovog nestanka.

Ribar i njegova supruga | Foto: Screenshot / The Sun

Prije šest mjeseci nestao je 70-godišnji umirovljenik, koji je ujedno i ribar. Njegov identitet nije poznat javnosti. Nakon što mu se izgubio svaki trag prilikom odlaska na ribolov prije pola godine, nedavno je osvanula vijest o njegovom pronalasku.

Pronađen je u gotovo kritičnom stanju nakon što je šest mjeseci boravio u arktičkoj tundri. Inače, tamošnja temperatura zraka zna pasti i do gotovo – 40 Celzijevih stupnjeva. Hranio se, kako tvrdi, korom drveta i zalihama ribe, a onda su ga pronašli policijski službenici i vratili ga u selo.

Zaglavio 160 kilometara daleko od svog doma

Cijela priča je započela prije pola godine kada se brodom otisnuo iz svog sela Ust-Belaya u rijeku koja se ubrzo zaledila. Ondje je ostao nasukan i udaljen oko 160 kilometara od svog doma. S obzirom na to da ga je zatekao splet neočekivanih okolnosti, morao je pronaći sklonište. Tada se smjestio u jednu lovačku kolibu u porječju rijeke Anadyr, gdje se zimi temperature spuštaju do -39 stupnjeva, piše thesun.co.uk.

Iako je živio u surovim životnim uvjetima čak pola godine, prema njegovim riječima, ni hranjenje ribom i korom drveća ne bi ga održala na životu još ‘tri ili četiri dana’, koliko ga je, prema njegovim riječima, dijelilo od smrti. Ovaj umirovljenik, kako tvrde njegovi sumještani, planirao se vratiti u selo motornim sanjkama koje je ostavio na obali rijeke.

– Krenuo je motornim sanjkama i ostao bez goriva, pojasnio je jedan od njegovih sumještana policiji. Navodno je umirovljenik odustao od tog plana jer je strahovao da će se smrznuti na putu kojim bi se vraćao u Ust-Belayu.

Nije prvi put, ali supruga je znala da nešto nije u redu

Nije ovo prvi put da se 70-godišnji ribar nije odmah vratio iz ribolova i upravo je to razlog zbog kojeg njegova supruga nije odmah zvala policiju. S obzirom na to da se znao i prije zadržati na ribolovnim izletima, nije strahovala, ali sve joj je postalo sumnjivo kada se umirovljenik nije vratio u selo za Božić.

Ubrzo nakon njezine prijave, policija je krenula u hitnu potragu. Prilikom te potrage snimili su trenutak njegovog pronalaska gotovo 160 kilometara daleko od njegove kuće.

U trenutku kada su ga pronašli, djelovalo je ako da umirovljenik nije u stanju niti govoriti. Na pitanje jednog od policajaca kojeg je zanimalo je li dobro, 70-godišnjak je samo potvrdno kimnuo. Policajac mu je tada rekao da skupi svoje stvari, kako bi mogli krenuti nazad, prema pisanju portala thesun.co.uk.

Svjetioničar Victor
Život na svjetioniku: 'Svjetioničarski posao je kao veliki zatvor, moramo bdijeti uz svjetionik 24 sata'

‘Da me niste pronašli za tri ili četiri dana, ne bih uspio’

Progovorio je tek kada je vraćen u svoj dom gdje mu je supruga pripremila čaj. Kada ga je otpio, otkrio je jednom od policajaca koji su ga spasili, da bi nevjerojatnije umro da ga nisu pronašli za tri ili četiri dana. Ribareva supruga je se zahvalila djelatnicima policije na njihovoj požrtvovnosti i pomoći.

– Moji policijski kolege iz autonomnog okruga Čukotka spasili su čovjeka koji se nije vratio kući više od pet mjeseci i nije se javljao. Uzbunu je oglasila njegova supruga, koja se obratila lokalnom policijskom načelniku Eduardu Badaevu u Ust-Belayi. Mnogi su se pitali je li prekasno. Ispostavilo se da nije, rekla je general bojnica Irina Volk iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Unatoč ovoj avanturi, spašeni 70-godišnji ribar je otkrio kako neće proći dugo vremena do njegovog idućeg ribolova.

Copy link
Powered by Social Snap