Televizija na zahtjev: Kako funkcioniraju Netflix i HBO?

Matej Markovinović
7. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Proteklih se godina sve češće mogu susresti pojam “televizija na zahtjev”, a Netflix i HBO Max, postali su standardan dodatak uz gotovo sve nove televizore.  Ako se u tome baš ne snalazite, mi ćemo vam objasniti što to sve znači.

netflix

Foto: Unsplash

Netflix, HBO Max, Amazon Prime i Disney+, samo su neke od “television on demand” (televizija na zahtjev) platformi, koje proteklih godina postaju sve popularnije, pa čak i među starijim korisnicima.

Naime, pojam “televizija na zahtjev” znači da korisnik samostalno može odabrati koju će seriju, film ili emisiju gledati u nekom trenutku. Dakle, riječ je o mogućnosti koja u potpunosti mijenja način na koji se doživljava gledanje televizije i koja korisniku daje određenu dozu slobode.

Potrebno je platiti mjesečnu pretplatu

Ako vam je ovo objašnjenje podiglo obrvu, možda je ovakav način gledanja televizije upravo za vas. Najpoznatija platforma za gledanje sadržaja na zahtjev definitivno je Netflix, pa ste vjerojatno primjetili da novi televizori imaju namjenski “Netflix” gumb na daljinskim upravljačima.

Da bi ste pristupili Netflixu, odnosno bilo kojoj drugoj platformi za gledanje televizije na zahtjev, potrebno je napraviti profil i pretplatiti se. Da, ovo se nekim možda neće svidjeti, ali takve se platforme moraju mjesečno plaćati. Primjerice, osnovni paket Netflixa košta 7.99 eura, standardni 9.99 eura, a premium 11.99 eura. Što je paket skuplji, više ljudi može istovremeno koristiti Netflix profil te se sadržaj prikazuje u većoj rezoluciji. Postoji i opcija da troškove premium paketa podijelite s obitelji, susjedima ili prijateljima, pa će vas on na koncu ispasti značajno jeftinije.

Druga najpopularnija platforma za gledanja sadržaja na zahtjev je HBO Max. To je relativno “svježa” platforma na našim prostorima, koja korisnicima ne nudi toliki izbor sadržaja i paketa pretplate kao Netflix. Primjerice, tako postoji samo jedan paket koji košta 6.99 eura mjesečno, a ako želite nešto uštedjeti, tu je i godišnja pretplata koja iznosi 54.99 eura. Pojedini teleoperateri korisnicima uz internet i telefon nude HBO Max, pa postoji i ta mogućnost.

Svakako valja istaknuti da gotovo svaka platforma ima besplatno probno razdoblje od mjesec dana, pa na koncu to uvijek možete iskoristiti. Nakon što ste po prvi puta pokrenuli neku od platformi, na primjer Netflix, naći ćete se u bespuću raznih filmova i serija.

Sadržaja na Netflixu ima mnogo, ali…

Popularni sadržaj na Netflixu pretežito ima hrvatske titlove, dok onaj manje poznati nema, pa to trebate imati na umu. Ako vam to igra veliku ulogu, uvijek u postavkama možete staviti da vam se prikazuju samo serije i filmovi s hrvatskim titlovima. Neki drugi način je da obratite pažnju na naslov – ako je na hrvatskom, dobro je!

netflix

Sučelje Netflixa na mobitelu.

Nadalje, sučelje Netflixa vrlo je jednostavno za korištenje. U tražilicu (ikonica povećala) možete upisati željeni film ili seriju ili pak pretraživati prema određenim žanrovima. Sadržaja ima stvarno mnogo, no napominjemo da nekih filmova i serija jednostavno nema, jer Netflix nije kupio za njih prava.

No, čak i u tom slučaju, gotovo će svatko pronaći za gledanje nešto što ga zanima. U nastavku donosimo nekoliko filmova i serija koje možete pogledati.

Što pogledati na Netflixu?

Netflix u svojoj ponudi ima mnogo popularnih filmova. Neki od onih “klasičnih” koji bismo istaknuli su Forrest Gump, Zelena Milja, Klub boracaSchindlerova listaJumanji Obitelj Addams.

Od malo novijih naslova, istaknut ćemo Greben spašenih, Dvojica papa, Nož u leđa, The Irishman ali i zanimljive dokumentarce poput Schumachera, Boeingovog pada te Društvene dileme.

Od serija, tu ima zaista svega. Na Netflixu možete pogledati jednu od najskupljih serija u povijesti, Kruna, a možete gledati i neke klasike poput Seinfelda. Svakako preporučujemo i Na putu prema dolje, FaceGood doctor Život nakon smrti.

Umirovljenici rekorderi gledanja televizije: Evo koliko sati provedemo pred TV-om!

Navike umirovljenika kod gledanja televizije

AGB Nielsen nedavno je proveo istraživanje gledanosti televizije u Hrvatskoj. Rezultati su, podsjetimo, bili poprilično zabrinjavajući. Naime, istraživanje je pokazalo da najviše vremena pred malim ekranima provode upravo stariji od 65 godina. Preciznije, umirovljenici su u 2021. godini u prosjeku dnevno gledali televiziju čak sedam sati i 16 minuta, dok je populacija od četiri do 24 godine najmanje gledala TV – dva sata i 15 minuta.

Televizija se najviše gleda navečer između 21 i 22 sata, a najpopularniji TV program među Hrvatima je Nova TV. Za više informacija o rezultatima istraživanja, provjerite naš članak na sljedećoj poveznici.

Televizija na zahtjev: Kako funkcioniraju Netflix i HBO?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap