Velika Gorica ima besplatno kino za umirovljenike jednom mjesečno

Jasmina Grgurić
24. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Kulturni sadržaji u Hrvatskoj su već odavno za većinu građana postali dodatna vrijednost koju si najčešće ne mogu priuštiti. Kazališnih, filmskih, likovnih i glazbenih događanja nikada nije bilo više, a novca u džepovima prosječnog stanovništva nikada manje. Znaju to najbolje umirovljenici, kojima je i izlazak u kino postao osjetni trošak.

Plakat za novi film Vinka Brešana “Koja je ovo država”

Oni koji su cijeli svoj radni vijek izdvajali za kulturu, ne mogu si u starim danima priuštiti posjet kazalištu i kinu.

Kako bi doskočila tom problemu, Velika Gorica organizirala je za svoje starije građane besplatan posjet kinu jednom mjesečno. Tradiciju kojom im vraća dostojanstvo i omogućuje kulturni život, pored onog egzistencijalnog, grad njeguje već godinama. Ovim projektom filmska umjetnost približava se starijim generacijama, koje posljednjih godina postaju sve češća ciljana skupina brojnih redatelja.

Složili smo listu 10 najboljih filmova za zlatnu generaciju

Kino Gorica filmske matineje za umirovljenike uveo je još 2015. godine. Film tako besplatno mogu pogledati svakog zadnjeg petka u mjesecu na matineji u Pučkom otvorenom učilištu. Projekcije se održavaju u 11 sati, a na platnu se vrte uraci i domaće i strane kinematografije.

Ovoga petka na matineji velikogoričke umirovljenike čeka nova Brešanova komedija “Koja je ovo država”.

“Uz novu komediju apsurda Vinka Brešana zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji” – piše u najavi filma.

Ovakva pozivnica umirovljenicima, teško je ne primijetiti, zvuči i više nego simbolički.

Velika Gorica ima besplatno kino za umirovljenike jednom mjesečno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap