Umirovljenici rekorderi gledanja televizije: Evo koliko sati provedemo pred TV-om!

Jasmina Grgurić Zanze
17. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Vrijeme pandemije dovelo je tijekom posljednje dvije godine do znatno duljeg gledanja televizije. Tako smo već 2020. godine ispred malih ekrana dnevno provodili rekordnih gotovo pet sati. Mlađi nešto manje, ali zato su stariji od 65 godina pravi maratonci pred TV-om.

Ilustracija: Rawpixel

Najveću gledanost televizija je kao medij doživjela upravo posljednje dvije godine za vrijeme pandemije. Više smo vremena provodili kod kuće, od čega svaki dan pred TV-om prosječno četiri sata i 50 minuta 2020., a u 2021. četiri sata i 40 minuta. Rezultati su to analize Udruge mjerenja televizijske gledanosti (UMTG) za koju istraživanje gledanosti televizije u Hrvatskoj provodi AGB Nielsen.

Stariji od 65 TV gledaju više od sedam sati dnevno

Mjerenja se provode od 2003. godine, a rezultati su rekordni, jer smo proteklih deset godina u prosjeku televiziju gledali oko četiri sata i 25 minuta, najmanje 2013. kada je to bilo deset minuta kraće.

Istraživanje pokazuje da najviše vremena pred malim ekranima provode upravo oni od 65 godina naviše, a koji su u 2021. u prosjeku dnevno pred ekranom provodili čak sedam sati i 16 minuta. Suprotno tomu, populacija od 4 do 24 godine najmanje gleda TV, svega dva sata i 15 minuta, no oni to kompenziraju na društvenim mrežama i drugim izvorima moderne tehnologije.

HRT-ova tri kanala za 0,1 posto pretekla Novu s Domom

Gledamo li po spolu, najviše su vremena ispred ekrana lani provodile žene, čak pet sati i dvije minute. Muškarci gledaju TV znatno kraće, četiri sata i 17 minuta dnevno.

A kada najviše gledamo televiziju? Navečer, između 21 i 22 sata.

televizija
Televizija godinama ignorirala starije ljude, a sada im trebaju kako bi održali gledanost

Koje kanale najviše gledamo? Prvo mjesto drži Nova TV s 22,7 posto, slijedi je HTV 1 s 18,6 posto, a treće mjesto ima RTL s 12,8 posto. Potom ide Doma TV (8 posto), HTV 2 (7,7 posto), RTL 2 (5 posto), a HTV 4 ima 3,1 posto. Identičan poredak TV kanali imaju i kada se gleda siječanj i veljača ove godine, osim HTV-a 4 koji je u veljači s eskalacijom krize u Ukrajini skočio sa sedmog na šesto mjesto te mu je share narastao na 4,5 posto, piše Jutarnji list.

HRT je tako sa svoja tri kanala za dlaku pretekao Novu s Domom i zauzeo prvo mjesto, dok prvo mjesto među nezemaljskim kanalima drži N1 televizija.

Umirovljenici rekorderi gledanja televizije: Evo koliko sati provedemo pred TV-om!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap