Tablet moje bake: Zadarske čipkarice donirale ručne radove za izložbu koja će trajati do kraja ljeta

Jasmina Grgurić Zanze
21. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Izložba ručnih radova od čipke, koje su darovale vrijedne zadarske čipkarice, otvorena je u zadarskim Kneževim dvorima. Posjetitelji će do kraja ljeta moći pogledati razne tabletiće, stolnjake te ostale predmete od čipke koji su nekad krasili hrvatske stolove, modu, ali i televizore. Čipku kao dio hrvatske kulturne baštine iznova je popularizirao Baby Lasagna, a izložba nosi naziv ‘Tablet moje bake’.

Izložba 'Tablet moje bake' u Zadru | Snimak zaslona: HRT

Izložba ‘Tablet moje bake’ u Zadru | Snimak zaslona: HRT

Baby Lasagna na europskoj je sceni uspješno predstavio Hrvatsku, ali i vratio u život hrvatsku kulturnu baštinu. Riječ je, naravno, o čipki koja je iznova popularizirana nakon njegova nastupa. Modni povratak ostvarili su tako i popularni tabletići, nekad glavni ukras na našim stolovima, ali i televizorima. Više od stotinjak ručnih radova od čipke darovale su za potrebe izložbe i vrijedne zadarske čipkarice. Naime, u zadarskoj Kneževoj palači otvorena je izložba ‘Tablet moje bake’.

Stolnjak koji se heklao za dotu prije 90 godina

[FOTO] Kreativne umirovljenice ne heklaju samo tabletiće, već i nakit!

Izložba će biti otvorena gotovo cijeloga ljeta, a čipka nakon nje vraćena vrijednim čipkaricama, piše magazin.hrt.hr. Tako je jedna baka donijela tabletić kojem je stalni postav u njezinoj kući upravo televizor, a žene su za potrebe izložbe donijele i čipkane šešire te razne ukrasne predmete od čipke. Stolnjak star devedeset godina, koji se heklao za dotu, odnosno miraz na izložbi je najstariji predmet. Takve stolnjake najčešće su izrađivale bake otkad se unuka rodila pa sve do njezina vjenčanja.

Izložbu je predstavila viša kustosica u zadarskom Narodnom muzeju, Lucija Sekula.

Moderne bake vičnije su tabletima, nego kukičanju

– Prije bi žene puno brže napravile jedan takav stolnjak od čipke, jer se imalo više vremena. S obzirom na to da dosta više žena radi do svoje mirovine, mislim da se nema baš toliko puno vremena, rekla je Sekula.

Doista, moderne bake danas su sve vičnije onim pravim tabletima, nego kukičanju tabletića. Razlog je to više da se i ovom izložbom oda počast hrvatskoj čipki koja bi, zahvaljujući promociji Baby Lasagne, iznova mogla postati jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih suvenira. Ipak, brojne žene i dalje njeguju tradicionalnu čipku i narodni vez, a među njima je i Edita Kukić. Napustila je pravnu struku kako bi se posvetila čipki i vezu, a svoje je proizvode iz Siska donijela za blagdan Svetog Dujma u Split. Otkrila nam je tom prilikom sve o svojoj domaćoj radinosti, o čemu više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap