Svi građani od sutra će morati nositi maske za lice u javnom prijevozu!

Jasmina Grgurić
24. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon jučer zabilježenih novih 30 slučajeva zaraze koronavirusom, Hrvatska ih u posljednja 24 sata bilježi još 22. Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je stoga dvije mjere zaštite za sprječavanje epidemije, a tiču se zabrane prelaska preko granice iz pojedinih zemalja te obveznog nošenja maski za lice u javnom prijevozu u čitavoj Hrvatskoj.

Davor Božinović (Snimak zaslona/N1)

Hrvatska u posljednja 24 sata bilježi nova 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite najnovije podatke predstavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Prelazak granice uz 14 dana samoizolacije

Njih 11 na području je Grada Zagreba, jedan u Zagrebačkoj, jedan u Krapinsko-zagorskoj, četiri u Osječko-baranjskoj, dva u Istarskoj te po jedan u Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Testirano je 645 osoba u posljednja 24 sata, dok je ukupno napravljeno 73.738 testova. Dosad je zabilježeno ukupno 2.388 slučajeva zaraze, osam manje nego jučer. U bolnici je trenutno 18 osoba, a nitko nije na respiratoru. Tri su osobe otpuštene iz bolnice, a aktivno bolesnih je 139 osoba. Preminulih je od početka epidemije u Hrvatskoj i dalje 107.

Ministar Davor Božinović zbog širenja zaraze objavio je dvije nove mjere. Privremeno se zabranjuje prelazak preko granice s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom. U slučaju dolaska, morat će biti u samoizolaciji 14 dana u vlastitom domu, dok je tranzicijski prijelaz moguć.

Bez maske za lice ne smijemo u tramvaj, autobus, vlak…

Izmijenjena je i odluka o javnom prometu.

“Svi vozači, zaposlenici u javnom prijevozu i putnici od sutra moraju nositi maske za lice te se pridržavati svih epidemioloških mjera. Putnik koji nema masku ne smije ući u prijevozno sredstvo, a vozač ne smije započeti vožnju ako u vozilu ima putnika koji nema masku za lice” – rekao je ministar Božinović.

Doktorica Alemka Markotić rekla je da situacija nije tako teška kako je bila u ožujku i travnju.

“Postoji veza između količine virusa kojoj smo izloženi i težine kliničke slike koja nastupa ako dođe do zaraze. Sada se čini da je situacija povoljnija jer ljudi više borave na otvorenom i teže dolazi do prijenosa veće količine virusa. Vidimo sada i na Dalekom istoku povećanje broja zaraženih, no nema informacija o tome da je netko razvio težu kliničku sliku. To je dobro, no i dalje moramo držati distancu i paziti na higijenu’, kazala je doktorica Markotić.

Svi građani od sutra će morati nositi maske za lice u javnom prijevozu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap