Sveta Ana dobiva najveći odjel za oboljele od Alzheimera

Jasmina Grgurić Zanze
6. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela Doma za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu. Tavanski prostor bit će uređen za smještaj 40 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti. Bit će to najveći odjel ovakve vrste do sada.

Dom Sveta Ana dobit će peti odjel za dementne osobe na području Zagreba (Screenshot)

Jedan dio Doma za starije osobe Sveta Ana u zagrebačkoj Islandskoj ulici bit će uređen za smještaj osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti. Gradonačelnik Milan Bandić jučer je simbolički obilježio početak radova obećavši kako će u roku sedam mjeseci smještaj ovdje imati 40 osoba. One će se nalaziti na uređenom tavanskom prostoru od tisuću četvornih metara, odnosno četvrtom katu. Investicija je vrijedna čak osam milijuna kuna. Peti je to odjel takve vrste koju Grad Zagreb radi za oboljele od raznih vrsta demencija, a bit će ujedno i najveći.

Oboljeli od Alzheimera zahtijevaju 24-satni stručni nadzor kakav im obitelji ne mogu pružiti. S obzirom na njihov velik broj, ovakvi odjeli predstavljaju sve veću nužnost, ali ih u Hrvatskoj nema dovoljno. Prepoznato je to i od strane privatnih investitora pa će se dom s istim odjeljenjem, kako je nedavno najavljeno, graditi i u Dugoj Resi.

Usporedili smo cijene državnih i decentraliziranih domova u Hrvatskoj

Dom Sveta Ana na području novog Zagreba postoji od 1977. godine, a sastoji se od stambenog dijela sa 171 mjestom te još 118 na stacionarnom odjelu. Uz stalni smještaj korisnika, nudi i uslugu cjelodnevnog boravka te pomoći i njege u kući. Cijena smještaja u jednokreventnoj sobi je 3.055 kuna, na stacionaru 3.260 kuna, a u dvokreventoj sobi 2.610 kuna. Dodatno se naplaćuju usluge serviranja jela u sobu, što košta pet kuna po obroku, dijetna prehrana za koju valja izdvojiti osam kuna dnevno, korištenje hladnjaka je 25 kuna,  a grijalice, odnosno klime 50 kuna mjesečno. Slaganje i dostava lijekova u sobu korisnika iznosi 150 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap