Hrvatska dobiva dom za starije u kojemu će boraviti i oboljeli od Alzheimera, ali i djeca

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Gradnja suvremenog zdanja u kojem bi boravili ne samo stariji, nego i oboljeli od Alzheimera te djeca, u Dugoj Resi trebala bi početi u ožujku. Prvi stanari smjestili bi se na proljeće 2019. čime bi Hrvatska, kako najavljuju investitori, dobila jedinstveni objekt s novim konceptom življenja.

Projekt novog kompleksa u Dugoj Resi (foto: Facebook/Grad Duga Resa)

Sasvim drugačiju viziju smještaja za starije i nemoćne osobe, ali i druge kategorije sustanara, predstavila je ovih dana u Dugoj Resi belgijska grupacija Lindbergh Care. Riječ je o novom projekt jedinstvenom ne samo za Hrvatsku, nego i Belgiju od kuda stiže ova pet milijuna eura vrijedna investicija. Ona će na kupljenoj lokaciji napuštenog igrališta, u Tušmeru uz rijeku Mrežnicu, stvoriti objekt koji neće biti samo dom za starije i nemoćne, nego i ostale korisnike u apartmanskom bloku.

Apartmani i igraonica za djecu

Svoje mjesto u domu imat će i oboljeli od Alzheimerove bolesti, za čime postoji sve veća potreba s obzirom na poražavajuće statistike. A spoj generacija stvorit će igraonica za djecu sa svakodnevnim uslugama uz mogućnost proslave rođendana i produženog boravka za školarce.

Ovako će izgledati atrijski dio objekta (foto: Facebook/Grad Duga Resa)

Mrežnički vrt života, kako su ga nazvali investitori, imat će restoran, kafić, frizerski salon i ostale usluge, zaposliti bi trebao 48 osoba, a svoja vrata otvoriti za više od 200 korisnika. Njima će na raspolaganju biti najsuvremeniji standardi domskoga smještaja. Zgrada doma za starije prostirat će se kroz dva kata i galeriju na više od 5.000 četvornih metara. Prizemlje će biti rezervirano za razne usluge, prvi kat za smještaj pokretnih, a drugi nepokretnih korisnika. Galeriju će zauzimati oko 20 osoba oboljelih od Alzheimera. U bloku sa 28 apartmana moći će živjeti bračni parovi ili samci.

Inovacija čak i za Belgiju

Projekt novog Doma za starije uz dugoreškog gradonačelnika prezentirale predstavnice Lindbergh Care grupacije (foto: Facebook/ Grad Duga Resa)

Usporedili smo cijene državnih i decentraliziranih domova u Hrvatskoj

Projekt su u Dugoj Resi predstavile direktorica Lindbergh Care Group, Hilde Maria P Bosmans i Maja Matanić Vautmans, direktorica podružnice u Hrvatskoj, naglasivši da se radi o konceptu smještaja za starije koji je inovacija ne samo za hrvatsko tržište, već i ono u Belgiji. Gradonačelnik Tomislav Boljar zahvalio se i čestitao investitorima na poduzetničkoj inicijativi te poželio što skorije postavljanje kamena temeljca novog Doma za starije i nemoćne, izvještava Grad Duga Resa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap