Sutra kreće ulaganje u državne obveznice: Kamatna stopa će iznositi najmanje 3,25 posto

Ana Kanazir
21. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Ministarstvo financija će od sutra izdavati državne obveznice u koje će moći ulagati građani. Poznato je da prvi krug upisivanja kreće sutra u 8 sati, a traje do 1. ožujka u 20 sati. Drugi krug za ulagače će biti otvoren 3. ožujka, nakon čega će ostatak obveznica biti ponuđen zagrebačkoj burzi. Također, fiksna godišnja kamatna stopa za ulaganje u državne obveznice iznosi minimalno 3,25 posto uz godišnju isplatu kamata i jednokratnom otplatom glavnice, a gornja granica upisa ne postoji.

Novčanice eura u raznim apoenima

Euro | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već pisali ovdje, državne obveznice mogu uplatiti ulagatelji koji se obvezuju upisati najmanje 500 eura, a koji su punoljetni građani, državljani Republike Hrvatske ili punoljetne fizičke osobe strani državljani koji su rezidenti u Republici Hrvatskoj ili institucionalni ulagatelji, svi uz uvjet upisa minimalnog iznosa upisa po ulagatelju. Ulaganje u državne obveznice će se odvijati u dva kruga, a bit će moguće u sklopu pet banaka.

Hoćete li ih kupiti? Vlada nudi državne obveznice građanima, ministar obznanio detalje

Rok dospijeća obveznica su dvije godine

Što se tiče kamatne stope, ona u samom početku, u trenutku izdanja ne može biti manja od 3,25 posto, jedino može biti viša od toga. Važno je znati i kako su pet banaka vodeći agenti izdanja, odnosno Zagrebačka banka, PBZ, Erste, RBA i OTP i uz njih Hrvatska poštanska banka kao suaranžer. Osim odlaska u više od 500 poslovnica navedenih banaka diljem Hrvatske, upis će se odvijati i putem Internet bankarstva tih banaka.

Kao što je ministar financija Marko Primorac već najavio na sjednici Vlade prošlog četvrtka ovim novim načinom ulaganja bi se trebalo prikupiti milijardu eura od građana i poslovnih subjekata. Rok dospijeća obveznica će biti dvije godine.

Građani će dobiti očekivani iznos, osim u jednom slučaju

Ministar je rekao i kako će građani koji će uložiti u obveznice dobiti očekivani prinos samo ako će obveznice držati do isteka roka dospijeća jer bi u suprotnome mogli biti suočeni s promjenama cijena.

– Sa sigurnošću možemo reći da će oni koji će kupiti državne obveznice, ostvariti onaj očekivani prinos ako obveznice budu držali do isteka roka dospijeća. S druge strane, građani koji ne budu obveznicu mogli držati do isteka roka dospijeća i budu je htjeli prodati na sekundarnom tržištu, mogu biti suočeni s promjenama cijene te u tom slučaju postoji određeni minimalni rizik da neće dobiti onaj iznos koji su inicijalno uložili, poručio je ministar Primorac.

Podsjećamo da je ovo prvi puta da država nudi državne obveznice u koje mogu ulagati građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap