Hoćete li ih kupiti? Vlada nudi državne obveznice građanima, ministar obznanio detalje

Milan Dalmacija
16. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Država će po prvi puta izdati obveznice i ponuditi ih građanima. Minimalni ulog bit će 500 eura, a nakon dvogodišnjeg roka dospijeća, očekuje se kamata od najmanje tri posto. Ministar financija Marko Primorac je na sjednici Vlade objavio kakve rizike građani mogu očekivati, ali i što bi trebali činiti ako žele ulagati u obveznice.

Screenshot: Sabor

Ministarstvo financija već neko vrijeme planira izdati državne obveznice u koje će po prvi puta moći ulagati i građani. Na sjednici Vlade u četvrtak, ministar financija Marko Primorac obznanio je detalje ovog pothvata koji bi se trebala prikupiti milijarda eura od građana i poslovnih subjekata.

U tijeku su, prema Primorčevim riječima, posljednje pripreme za izdavanje kuponskih obveznica, a poznati su i prvi detalji. Tako će prvi krug upisivanja obveznica za građane biti od 22. veljače u 8 sati do 1. ožujka u 20 sati. Trećeg ožujka bit će otvoren drugi krug za institucionalne ulagače, a nakon toga će ostatak obveznica biti ponuđen na Zagrebačkoj burzi.

– Sa sigurnošću možemo reći da će oni koji će kupiti državne obveznice, ostvariti onaj očekivani prinos ukoliko obveznice budu držali do isteka roka dospijeća. S druge strane, građani koji ne budu obveznicu mogli držati do isteka roka dospijeća i budu je htjeli prodati na sekundarnom tržištu, mogu biti suočeni s promjenama cijene te u tom slučaju postoji određeni minimalni rizik da neće dobiti onaj iznos koji su inicijalno uložili, poručio je ministar Primorac.

Ograničenje tržišnih rizika

Upis obveznica će se obavljati 500 poslovnica banaka diljem Hrvatske, a građani mogu očekivati minimalni prinos od tri posto. Primorac je istaknuo da zbog promjena na tržištu, točan iznos kamate neće biti poznat do otvaranja upisa. Rok dospijeća obveznica bit će dvije godine.

– Obveznica će biti dvogodišnje ročnosti uz godišnji kamatni prinos iznad tri posto, a cilj kraćeg roka dospijeća je građanima pružiti mogućnost ulaganja usklađenu s dosadašnjim preferencijama uz maksimalno ograničenje negativnih tržišnih rizika, piše u Vladinom zaključku.

Benefiti za građane i gospodarstvo

Ministar je istaknuo da su državne obveznice među najsigurnijim oblicima ulaganja te da je rizik kod njih povezan s promjenom cijena obveznica za vrijeme trajanja roka dospijeća. Istaknuo je višestruku korist za građane i državu. Naime, s obzirom na vrlo niske kamate na depozite, građani mogu profitirati od ulaganja u obveznice.

Dodao je i da će se time razviti tržište kapitala, proširiti baza investitora, a vrlo vjerojatno i povećati financijska pismenost. Premijer Plenković naglasio je da je ovo prvi put da će obveznice biti ponuđene hrvatskim građanima, što je rezultat odgovorne politike prema javnim financijama te dodao kako se obveznice nude građanima u Irskoj, Portugalu, Italiji, Poljskoj, Malti, Cipru i Mađarskoj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap