Povećali mirovine građana pa vrlo brzo upozorili: “Prijete nam veliki gubici”

Jasmina Grgurić Zanze
19. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Mirovinski fond objavio je da je u prvoj polovini godine ulaganjima povećao mirovinsku štednju građana za 111 milijardi dolara. Međutim, upozorili su da bi podizanje kamatnih stopa zbog inflacije moglo donijeti velike gubitke.

Foto: Pixabay

Norveški državni mirovinski fond objavio je da je u prvoj polovini godine ulaganjima povećao mirovinsku štednju građana za 111 milijardi dolara, upozorivši ujedno da bi podizanje kamatnih stopa zbog inflacije moglo donijeti velike gubitke, piše Novac.hr.

Inače, fond ulaže prihod od prodaje nafte u dionice, obveznice i nekretnine, trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.400 milijardi dolara i najveći je u svijetu. U dionice pak ulažu najveći dio kapitala, 72,4 posto, obveznice čine 25,1 posto ulaganja, a fond nekretnina 2,4 posto.

Euri
Njihov mirovinski fond zna kako zaraditi za mirovine građana

Ulagati su počeli i u obnovljive izbore energije, čiji je udio u ukupnim ulaganjima sredinom ove godine iznosio 0,1 posto.

Kako su iznimno rasle cijene dionica energetskih, financijskih i tehnoloških tvrtki, u prvoj polovini ove godine fond je ulaganjima uprihodovao čak 990 milijardi norveških kruna (111 milijardi dolara), uz prinos od 9,4 posto, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Takav rekord znači da su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznos mirovinske štednje svake građanke i građanina Norveške, uključujući djecu, povećali za 20 tisuća dolara.

No, inflacija bi mogla rezultirati višim kamatnim stopama.

“Visoke kamatne stope negativno će utjecati na portfelj fonda preko tržišta obveznica i tržišta dionica istodobno” – izjavio je u srijedu za Reuters izvršni direktor fonda Nicolai Tangen nakon predstavljanja rezultata u prvoj polovini godine.

Pad bi, ističe, mogao biti najveći dosad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap