Susjednim umirovljenicima ove godine čak 10 posto veće mirovine?

Jasmina Grgurić Zanze
28. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Da se isplati biti uporan dokazali su naši susjedni umirovljenici koji su se sami izborili za veće mirovine pa se sada napokon imaju čime pohvaliti. Ove godine njihova bi povišica mogla čak biti i veća od deset posto!

novac

Foto: Unsplash

Velikim štrajkom umirovljenika, ako ne dobiju 10 posto veće mirovine, još je od ljeta prijetilo Udruženje umirovljenika Bosne i Hercegovine. Iako je čitava stvar do zadnjeg bila vrlo neizvjesna, pregovori s vlašću su se u konačnici isplatili pa ih sada kroz redovno i izvanredno povećanje ove godine čeka možda čak i više od traženih deset posto.

Ministar kaže da će biti nešto više od 10 posto

kune i euri
Susjedne umirovljenike ove godine čekaju dvije pristojne povišice!

”Ono što je za naše umirovljenike posebno značajno su nove zakonske odredbe o redovnom i izvanrednom usklađivanju mirovina. Naime, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima umirovljenika” – izjavio je  federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, a ranije je odobren i u Zastupničkom domu, piše Bljesak.info.

Kako bi se odredio točan postotak povećanja, valja još pričekati službene podatke Federalnog zavoda za statistiku da bi se utvrdilo i redovno i izvanredno povećanje mirovina.

”Očekujemo da će redovno i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto” – rekao je Drljača.

Očekivani rast u Hrvatskoj od 5 do 7 posto

Važna promjena jest i da je ublažena i odredba o izvanrednom usklađivanju mirovina, na način da se izvanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu Federacije, a što će omogućiti izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini.

novac
Mirovinsko potvrdilo: Mirovine će u travnju rasti 2,24 posto!

Također, proširena su i neka prava koja se tiču obiteljskih mirovina, pri čemu ona sada ostvaruju i izvanbračni drugovi. Novost je i da se zbirni iznosi mirovina iz dvaju različitih etniteta ne mogu isplaćivati u iznosu manjem od najnižeg iznosa mirovine.

Podsjetimo, bosanskohercegovački umirovljenici lani su ostali bez redovnog travanjskog usklađivanja mirovina. Zbog toga su tražili da im se mirovine izvanredno povećaju, a sada će dobiti oboje. Također, dobili su i dva covid dodatka prošle godine.

Naši su susjedi tako definitivno bolje prošli u inflaciji. Naime, hrvatske umirovljenike čeka tek 2,24 posto povišice u prvom polugodištu, a nije za očekivati ni da će ono u drugom biti znatno veće pa će mirovine rasti oko pet do sedam posto (ako srpanjsko usklađivanje dosegne razinu preko četiri posto zbog poskupljenja hrane i energenata), dakle dvostruko manje nego u BiH.

Susjednim umirovljenicima ove godine čak 10 posto veće mirovine?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap