Susjedne umirovljenike ove godine čekaju dvije pristojne povišice!

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Zbog malenih mirovina, kao i činjenice da su lani ostali bez redovnog godišnjeg usklađivanja, susjedni umirovljenici digli su glas, ušli u pregovore s Vladom i zaprijetili masovnim prosvjedom. Tražili su izvanredno povećanje mirovina za deset posto, kao i isplatu kriznog dodatka. Dva dodatka su im isplaćena, a ove godine stiže i povišica.

Travanj će umirovljenicima u Bosni i Hercegovini donijeti oko 5 posto veće mirovine kroz usklađivanje, a uskoro će im mirovine biti i izvanredno povećane pa ih stoga čekaju dvije “povišice”. Lani su ostali bez usklađivanja, ali i traženog povećanja mirovina, a Federacija im je isplatila tek dva simbolična covid dodatka. No, oštri pregovori s Vladom i sveopća pobuna preko tamošnjeg umirovljeničkog Saveza u konačnici su se ipak isplatili.

Mirovine u BiH tako bi mogle biti povećane ukupno za oko deset posto u 2021. godini, iako nije poznato koliko će izvanredno povećanje iznositi.  Ono će bit moguće izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje se očekuju uskoro.

novac
Susjedni umirovljenici dobit će mali bonus uz mirovinu za prosinac

“Ako ove predložene izmjene i dopune budu usvojene i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, prema sadašnjim ekonomskim kretanjima, sasvim je izvjesno, da uz redovito imamo i ovogodišnje izvanredno usklađivanje mirovina u FBiH, a koje će također dovesti do povećanja iznosa ovih primanja”, potvrdio je premijer Fadil Novalić, piše Večernji list.

Pregovara se i o zasebnom rastu minimalnih mirovina. Nakon usklađivanja od 5 posto, najniža mirovina trebala bi iznositi 401,28 konvertibilnih maraka, odnosno 19 konvertibilnih maraka više. Zajamčena mirovina koja trenutačno iznosi 478,91 KM rast će za gotovo 24 konvertibilne marke te će nakon usklađivanja iznositi 502,8 konvertibilnih maraka. Najviša mirovina za korisnike Federalnog zavoda MIO i dalje ostaje 2174,48 KM te neće dodatno rasti.

Susjedne umirovljenike ove godine čekaju dvije pristojne povišice!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap