Susjedni umirovljenici dobit će mali bonus uz mirovinu za prosinac

Jasmina Grgurić
17. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Burna i krajnje nepovoljna godina je iza bosansko-hercegovačkih umirovljenika. Malene mirovine u krizi su ostale bez povećanja kroz redovno godišnje usklađivanje. Umirovljenici su zatražili izvanredno povećanje za deset posto, no Vlada nije ispunila zahtjev, iako su zaprijetili masovnim prosvjedima. Isplatila im tek covid dodatak, a nakon ljetne novčane pomoći sada stiže još jedna “injekcija” za blagdane u obliku vrlo skromnog dodatka na mirovinu za prosinac.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Vlada Federacije BiH odlučila je svim umirovljenicima uz mirovinu za prosinac početkom siječnja isplatiti maleni novčani dodatak od 50 konvertibilnih maraka (oko 200 kuna). Prijedlog je s ciljem poboljšanja materijalnog položaja starijih osoba dalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite nastalih kao posljedica pandemije.

BiH prosvjed
U susjedstvu se prosvjeduje pred parlamentom: "Ili penzija ili mirovina - sve je ista sirotinja"

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje isplatit će umirovljenicima s tamošnjim prebivalištem po 50 KM 5. siječnja 2022. godine.

Rezultat je to više održanih sastanaka predstavnika Saveza udruženja umirovljenika u FBiH, Vlade FBiH i Federalnog zavoda MIO. Na isti način umirovljenicima je u srpnju isplaćen dodatak koji je tada iznosio dvostruko više, od 100 do 120 konvertibilnih maraka.

Podsjetimo, Savez udruženja umirovljenika s Vladom već mjesecima bezuspješno pregovara tražeći izvanredno povećanje mirovina za deset posto. Zahtjev temelje na činjenici da je ove godine izostalo redovno usklađivanje mirovine, kao i malenih penzija, uz pandemijom dodatno otežani materijalni položaj starijih osoba. Umirovljenici prijete masovnim prosvjedom ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, a dosad je održano tek nekoliko manjih.

Susjedni umirovljenici dobit će mali bonus uz mirovinu za prosinac
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap