Susjedima Federacije BiH mirovine opet rastu, već treći mjesec zaredom!

Jasmina Grgurić Zanze
25. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Nakon što su im ovoga mjeseca isplaćene za 3,5 posto veće mirovine za travanj, sa zaostacima za ožujak, novo povećanje umirovljenike Federacije BiH očekuje već na idućoj isplati. Naime, zbog pozitivnih poslovanja njihovog Zavoda, Vlada je odlučila da najniže mirovine idu gore za 3,1 posto i to već za svibanj.

U Federaciji BiH mirovine rastu treći mjesec zaredom Ilustracija: Pixabay

Umirovljenike u susjednoj Federaciji BiH od idućeg mjeseca čekaju veće najniže mirovine. Tako je na jučerašnjoj sjednici odlučila Vlada u Sarajevu. Iako je riječ o povećanju od svega 3,1 posto, treba napomenuti kako su našim susjedima mirovine već rasle u ožujku i travnju. Ono što je najzanimljivije u povećanju mirovina treći mjesec za redom je sam razlog. Naime, za ovakvu odluku zaslužan je plus u kasi Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Zahvaljujući pozitivnom poslovanju Zavoda MIO, tamošnji će umirovljenici tako za ovaj mjesec dobiti veće mirovine. Kako su naveli u Vladi, financijsko stanje u Zavodu je zadovoljavajuće, a isplate mirovina redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 milijuna KM u odnosu na kraj 2017. godine, prenose tamošnji mediji.

Susjedima u Federaciji BiH mirovine veće za 11 do 70 maraka!

Pozitivni rezultati poslovanja ostvareni su unatoč dodatnim troškovima za povećanje mirovina u ožujku i travnju pa će tako najniže mirovine rasti treći mjesec zaredom. Na povoljnu financijsku situaciju u FZ MIO najznačajniji utjecaj imalo je povećanje prihoda od doprinosa za prva četiri mjeseca 2018. godine za 43 milijuna KM ili za 7,6 posto u odnosu na plan.

Riječ je zapravo o izvanrednom usklađivanju mirovina, pri čemu je realna stopa rasta PDV-a u 2017. godini procijenjena na 3,1 posto koliko se povećava najniža mirovina za svibanj. Financijska efekti ove odluke iznosit će 14.870.856 KM u 2018. godini.

Iako su umirovljenici Federacije BiH početkom godine tražili povećanje mirovina od pet do deset posto, prijeteći masovnim štrajkom preko vlastitih udruga ako Vlada ne usvoji novi Zakon o mirovinskom osiguranju, dobili su 3,5 posto veće penzije. Odluka je obuhvatila sve osim najbogatijih, a u prosjeku su ostvarili 13,40 konvertibilnih maraka veće mirovine. No, na novo povećanje nisu dugo čekali pa ono sada u konačnici iznosi 6,6 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap