Susjedima u Federaciji BiH mirovine veće za 11 do 70 maraka!

Jasmina Grgurić Zanze
7. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Iako su umirovljenici Federacije BiH početkom godine tražili povećanje mirovina od pet do deset posto, prijeteći masovnim štrajkom preko vlastitih udruga ako Vlada ne usvoji novi Zakon o mirovinskom osiguranju, dobili su 3,5 posto veće penzije. Odluka je obuhvatila sve osim najbogatijih.

Umirovljenicima u Federaciji BiH stižu veće mirovine Foto: Pixabay

Minimalni iznos mirovine u Federaciji BiH povećan je sa 326,17 konvertibilnih maraka (1.304 kune) na 337,60 KM (1.350 kuna). Isplata većih mirovina za travanj počela je u petak, stoga su se u njihovo povećanje već uvjerili prvi umirovljenici.

U prosjeku 13,40 KM više

Povećanje mirovina, piše Večernji list, rezultat je primjene novog Zakona o Mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je usvojen početkom ove godine. Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda MIO donesena je odluka kako će sve, osim najviših mirovina, biti uvećane za 3,5 posto. Umirovljenici koji su prošli mjesec primili prosječnu mirovinu od 383 KM sada su dobili 13,40 konvertibilnih maraka više, a oni koji su mjesečno primali 2.000 KM  imaju čak 70 KM veću mirovinu. Riječ je o povećanju zbog usklađivanja mirovina svakoga 15. travnja, što predviđa novi Zakon o MIO.

“Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, tako što se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini” – piše u članku 79. novog Zakona o MIO.

Izostavljeno 450 najbogatijih

Umirovljenici najavili prosvjed ako im Vlada ne povisi mirovine

Povećanje se ne odnosi samo na 450 umirovljenika, korisnika Federalnog zavoda MIO koji primaju maksimalan iznos mirovine od 2.174 KM. Također, novim zakonom određeno je da te mirovine ne mogu dalje rasti sve dok ona najniža ne dosegne 435 konvertibilnih maraka, odnosno dok ne budu u zadanom omjeru od jedan naprema pet. Iduće povećanje umirovljenike iz Federacije BiH čeka tek u svibnju iduće godine.

Podsjetimo, tamošnji su umirovljenici u siječnju najavili masovni prosvjed ukoliko im Vlada ne povisi mirovine, odnosno ukoliko ne usvoje novi Zakon o MIO. Doduše, tada su tražili povećanje od pet do deset posto. S druge strane, prosvjed su održali sindikati i branitelji, smatrajući da novi Zakon ugrožava buduće umirovljenike.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap