Sud oslobodio umirovljenika koji je napisao da Plenkovića treba dočekati s pokvarenim jajima

Josip Mihaljević
25. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ksenija Bratković donijela je oslobađajuće presude u postupcima protiv Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića koje je pokrenula tamošnja Policijska uprava. Umirovljenik Ćustić je na Facebooku napisao da premijera treba dočekati s pokvarenim jajima, a Vrkić ga je na istoj društvenoj mreži nazvao pavijanom.

Plenković jaja

Foto: Youtube screenshot / Unsplash

Općinski sud u Zadru donio je oslobađajuće presude protiv dvojice hrvatskih državljana koji su uoči premijerovog posjeta Maslenici u komentarima jednog lokalnog portala napisali da ga treba dočekati pokvarenim jajima te da se radi o pavijanu, donosi Index.hr.

Sud: Oni su izrazili svoje političke stavove

Slučaj umirovljenika Mladena Ćustića, autora komentara o jajima, kratko je vrijeme okupirao pažnju javnosti u siječnju ove godine, dok je Hrvoje Vrkić u komentarima premijera nazvao pavijanom. Tamošnja policija pokrenula je postupke protiv dvojca, a optuženi su da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, koji je tih dana dolazio u posjet Maslenici u svojstvu službene osobe.

Smiju li se takvi komentari pisati o premijeru? Sud smatra da smiju:

Plenković jaja
Policija privela umirovljenika jer je napisao da Plenkovića treba "dočekati pokvarenim jajima"

“Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića koji je predsjednik Vlade, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima.

Sud primjećuje da djelo nije počinjeno u blizini Andreja Plenkovića, da on nije podnositelj prijedloga za progon okrivljenika, već da su okrivljenici dan uoči njegovog dolaska na zadarsko područje ispod teksta lokalnog portala napisali komentare u kojima nisu pozivali na nasilje, već su izrazili svoje političke stavove je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba”, poručili su iz suda.

Sud: Slična komunikacija postoji i među samim visokim predstavnicima državne vlasti

Sud je također istaknuo da sličnoj komunikaciji svjedočimo i među samim visokim predstavnicima državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje, kao oblik slobodno izražavanja mišljenja te bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost, dopušteno.

umirovljenik mladen custic
Umirovljenik koji je zbog Facebook komentara priveden u policiju ima poruku za premijera

“Svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, zaključio je sud.

Sud oslobodio umirovljenika koji je napisao da Plenkovića treba dočekati s pokvarenim jajima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap