Stres zbog financija štetniji od bolesti ili razvoda: Poseban utjecaj ima i iznos mirovine

Luka Kalac
19. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Gotovo ne postoji osoba na svijetu koja se u jednom trenu svog života nije živcirala oko vlastite financijske situacije. Ako se taj proces stresiranja nastavi kroz duži niz godina, ono će ostaviti teške posljedice na mentalno i tjelesno zdravlje pojedinca. Tome treba dodati kako je poznato da u Hrvatskoj umirovljenici imaju jako male mirovine što izaziva neprestani financijski stres koji ima izrazito nepovoljne utjecaje na njihovo zdravlje.

Sitan novac | Foto: Pixabay

Najveću štetu za zdravlje i dobrobit pojedinca na duge staze čini financijski stres. Ne samo da direktno utječe na biomarkere zdravlja, nego ostavlja štetne posljedice na psihičko zdravlje i to u daleko većoj mjeri nego što to čine posljedice tugovanja zbog bolesti, teškog gubitka ili razvoda, prema podacima novog istraživanja britanskih znanstvenika.

Gotovo 5.000 ljudi starijih od 50 godina je sudjelovalo u istraživanju znanstvenika s londonskoga University Collegea (UCL) i Kings Collegea. Riječ je o prvoj takvoj analizi čiji je cilj bio istraživanje utjecaja različitih vrsta kroničnog stresa koji je povezan s pokazateljima zdravlja osoba treće životne dobi. Financijski stres ostavlja neizbrisiv trag na živčani, hormonalni i imunološki sustav, na što ukazuju rezultati ovog istraživanja.

Uspoređivali šest najčešćih stresora

Britanski znanstvenici su u sklopu ovog istraživanja proučavali šest najčešćih stresora, među kojima su financijski stres, skrb za teško bolesnu osobu ili osobu s invaliditetom, teški gubitak u obitelji, bolest, invaliditet i razvod. Na temelju rezultata provedenog istraživanja ispostavilo se da dugoročno financijski stres ostavlja najteže posljedice za zdravlje ljudi.

Znanstvenici su do ovog zaključka došli ispitivanjem četiriju biomarkera u krvi – kortizola (hormon čije je lučenje odgovor na stres), C-reaktivnog proteina (CRP), fibrinogena i inzulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Riječ je o imunološkim faktorima koji su odgovorni za razvoj stresa, upala, starenja, ali su i povezani s dugovječnošću.

Zdravlje ispitanika koji su bili pod stresom isključivo zbog financijskih poteškoća, razvili su za 60 posto veću vjerojatnost da će poslije četiri godine takvog života biti izloženi nepovoljnijoj zdravstvenoj slici. Ako se tome doda da su bili izloženi drugim stresnim situacijama kao što je na primjer rastava braka, tada je stres porastao za dodatnih 19 posto, pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni na stranici ucl.ac.uk.

umirovljenica u stanu gleda televiziju
Znanstveno dokazano: Život u podstanarstvu ubrzava starenje, sve je povezano sa stresom

Ne spašavaju genetika, spol, dob ni životni stil

Iako u velikoj većini situacija genetika, socioekonomski čimbenici, dob i spol sudionika te njihov životni stil imaju utjecaja, u ovom slučaju, oni su svedeni na minimum. Prema rezultatima istraživanja financijski stres, težak gubitak i dugotrajna bolest su u najvećoj mjeri izravno imali utjecaja na drastične promjene u imunološkim i neuroendokrinim biomarkerima. Upravo su ti podaci dokaz na neprestani učinak kroničnog stresa na organizam čovjeka.

Treba imati na umu kako su hormonalne promjene i imunološke reakcije posljedica kroničnog stresa. Upravo promjene u hormonalnoj slici i reakcije imunološkog sustava utječu na narušavanje psihičkih i fizičkih poteškoća. S druge strane, utjecaj financijskog stresa nevjerojatnom se brzinom širi i na sve preostale različite elemente života čija je posljedica glad, beskućništvo, unutarobiteljski sukobi i socijalno izoliranost, prema riječima epidemiologinje Odesse Hamilton s UCL-a. Ova studija ne povezuje izravno stres i dugoročne zdravstvene probleme, već ukazuje na utjecaj stresa na organizam.

S obzirom na to da gotovo ne postoji osoba koja barem jednom nije bila izložena stresu zbog financijskih komplikacija, ovo su doista poražavajući podaci za sve osobe. Nažalost, mnogi umirovljenici s niskim primanjima u Hrvatskoj već se suočava s ovakvom vrstom stresa koja im dodatno narušava zdravstveno stanje, kako fizičko, tako i psihičko. Ipak, ovdje možete pročitati koliki iznos mirovine bi umirovljenici glavnog grada htjeli imati.

Copy link
Powered by Social Snap