Znanstveno dokazano: Život u podstanarstvu ubrzava starenje, sve je povezano sa stresom

Milan Dalmacija
17. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

Čini se da unajmljivanje stana ili kuće za sobom povlači i ubrzano biološko starenje. Tako barem tvrde britanski i australski znanstvenici koji su proučavali duljinu trajanja najma, plaćanje stanarine i režija te druge faktore koji zbog stresa, čini se, negativno utječu na biološku dob podstanara.

umirovljenica u stanu gleda televiziju

Umirovljenica u stanu u sklopu stambene zajednice | foto: Zaklada Zajednički put, privatna arhiva

Poznato je kako Hrvati vole ‘štedjeti u cigli’, odnosno posjedovati nekretnine. Gotovo 90 posto građana u vlasništvu ima barem jednu nekretninu. To su, uostalom, potvrdili i u našoj nedavnoj anketi. No, sve je veći broj onih koji, iz raznih razloga, odluče unajmiti kuću ili stan.

Za njih znanstvenici s britanskog Sveučilišta Essex i australskog Sveučilišta Adelaide imaju loše vijesti. Naime, otkrili su da život u unajmljenom stanu ili kući ubrzava biološko starenje. Pod tim se misli na slabljenje funkcija tjelesnih stanica i tkiva, bez obzira na dob osobe.

Cijene nekretnina rastu, a Hrvati su među europskim rekorderima u vlasništvu nad nekretninama

Osim života u podstanarstvu, znanstvenici su utvrdili da na biološko starenje negativno utječe kašnjenje s plaćanjem najamnine ili život u prljavim i neurednim objektima, piše BBC. Ranije su studije otkrile da se biološko starenje ubrzava tijekom stresnih događaja, ali i da se usporava u razdobljima života bez stresa. Sad znanstvenici tvrde da bi ‘stresom izazvano ubrzanje epigenetskog starenja’ moglo pridonijeti razvoju bolesti.

Njihove teze su potkrijepljene podacima iz ankete o kućanstvima Velike Britanije, ali i nalazima metilacije DNK, odnosno bilježenja markera promjena u DNK, iz medicinskog istraživanja povezanog s tom anketom. Tijekom analize tih podataka na uzorku od 1.420 osoba, znanstvenici su tražili utjecaj duljine najma, vrste unajmljene nekretnine, financijskih potpoora, komunalne infrastrukture, troškova stanovanja, kašnjenja u plaćanju najma ili režija te očekivanja oko selidbe. Zaključili su da ljudi koji žive u socijalnim stanovima bolje prolaze od onih koji su stan unajmili od privatne osobe.

– Smatramo da je život u privatnoj unajmljenoj nekretnini povezan s bržim biološkim starenjem. Važno je naglasiti da je utjecaj unajmljivanja veći od utjecaja nezaposlenosti ili posljedica pušenja, zaključili su znanstvenici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap