Stožer izdao upozorenja oko čestitanja Uskrsa: “Potpuno je jasno da smo u najkritičnijoj fazi”

Josip Mihaljević
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke vezane za koronavirus u Hrvatskoj. Imamo 88 novih bolesnika, a Beroš upozorava da ulazimo u najkritičniju fazu epidemije.

Vili Beroš (Snimak zaslona/Youtube)

Ministar Vili Beroš objavio je najnovije podatke vezane za koronavirus u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata u RH imamo 88 novih bolesnika potvrđenih na Covid-19, ukupno 1495 bolesnika. Prosječna dob je nešto veća i sada iznosi 49,37 godina, a po prvi puta imaju promjenu u spolnoj distribuciji, tako da imamo 50,2 posto oboljelih žena. Testirano je 14.612 osoba, od čega u protekla 24 sata 932 osobe. Od jučer je od Covida-19 preminula još jedna osoba u KBC-u Split, osoba je 1927. godište s nizom kroničnih bolesti. Ukupno je preminulih 21.

Na respiratoru su 34 bolesnika, hospitalizirano je 343, što je za 17 više od jučer, a kod kuće se liječi 921 bolesnik. Oporavljenih imamo 231, što je 12 više u odnosu na jučer”, kazao je Ministar Beroš.

Beroš je kazao kako je potpuno jasno da smo ušli u najkritičniju fazu borbe protiv epidemije i stoga nam jedino preostaje dosljedno poštivati mjere Stožera civilne zaštite.

Krunoslav Capak je također rekao da ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati poteze vezano uz proslavu predstojećih blagdana:

“Vezano za posjećivanje naših obitelji, naših bližnjih, baka i djedova i čestitanje Uskrsa. Moramo promišljati na način da imamo koronavirusne infekcije i da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama.

Drugo, svi to dobro znate, ušao je virus u Dom za starije u Splitu. Imamo tamo situaciju da su ljudi evakuirani i premješteni u bolnicu. Ta situacija se i dalje prati, svi kontakti se klasificiraju, moram reći da je danas uzet bris 70 djelatnika tog doma. Rezultate ćemo znati navečer ili sutra”, kazao je Capak.

Davor Božinović komentirao je rad tržnica, kazao je da policija izdaje upozorenja za nepridržavanje razmaka, ali da nisu uočili veće nepravilnosti.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se razmišlja o stimulaciji za osobe koji izravno skrbe o zaraženima:

“Oni to zaslužuju i o tome se razmišlja, ali pitanje je samo objektivnih mogućnosti kada. Ono što najmanje možemo napraviti je nekakva financijska satisfakcija. Oni su zaslužili i više od onog što ćemo im moći ponuditi”, kazao je.

O domovima za starije

Govoreći o slučaju u Splitu, Capak je rekao da se mora napraviti dodatna provjera:

“Postoje tri izvještaja. Oni su u prijeporu. Ima nekih elemenata koji se moraju dodatno provjeriti jer se razlikuje činjenično stanje oko kontaktiranja pa će jedno zajedničko tijelo izaći na teren i provjeriti sve te navode”, odgovorio je Capak.

Krunoslav Capak kazao je kako je većina sumnji na još zaraženih korisnika Domova za starije na sreću bila netočna. Uz Split gdje je zaraženo najviše korisnika, imamo jedan slučaj u Koprivnici i jedan u Pločama.

“Sve ostale sumnje po svim županijama, radi se o 15-ak domova, su se pokazali negativnima. Situacija u Splitu je povećala oprez kod zdravstvenih djelatnika i molim ih da reagiraju na svaku povišenu temperaturu”, kazao je Capak.

Najavio je i novu verziju preporuka i uputa za starije i nemoćen u kojima su pojačane mjere koje su danas na snazi. U njima će biti i određene preporuke za određivanje radnog vremena i režima rada zaposlenika. Preporuke će biti objavljene danas.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap