Stožer donio četiri nove odluke, Capak kazao da ćemo tijekom ljeta imati između 70 i 80 posto imunih

Josip Mihaljević
23. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Stožer je održao konferenciju za medije u 11 sati, prvu ovoga tjedna. Danas imamo 2529 novozaraženih i 46 preminulih.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16168.

Među njima je 2 227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent.

Preminulo je 46 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 318 837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6784 preminulo, ukupno se oporavilo 295 885 osoba od toga 2431 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 34 660 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 743 017 osobe, od toga 8 783 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 22. travnjem utrošeno je 746 878 doza, a cijepljene su 593 972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je  438 706 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 152 906 osoba. Za 2 360 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Beroš: Raste pritisak na bolnice

Krunoslav Capak dao je informacije o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan  bilježimo 0,3 posto manje novozaraženih.

Dvotjedna incidencija na 100.000 osoba iznosi 745,5, najmanja je u Istarskoj županiji (115,4), a najviša u Primorsko-goranskoj (1320,4).

Hrvatska je trenutno na 25. mjestu po visini incidencije među državama članicama EU, veća je samo u Švedskoj i Cipru.

Ministar Vili Beroš komentirao je stanje u bolnicama i proces cijepljenja:

“Bolnički sustav izložen je i dalje velikom pritisku i priljevu bolesnika, potpuno je jasno da je to posljedica porasta broja novozaraženih u zadnja tri tjedna. Međutim, organizacijski i logistički uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje krizna žarišta kao što smo imali u drugom valu epidemije, ali svi zajedno raspodjeljujemo i kadar i opremu i nastojimo pružati adekvatan odgovor”, poručio je Beroš.

Cijepljenje je nazvao najvažnijim procesom u državi i najavio kako nam u svibnju stižu velike količine cjepiva, oko 230 tisuća doza tjedno.

Ministar je poručio kako se na reformi zdravstva radi već više od pola godine:

“Usuglašavaju se neke stvari koje se moraju i međuresorno usuglasiti prije nego što se reforma prezentira Vladi RH. Isto tako hrvatska će javnost, što je naša obaveza, na vrijeme biti informirana o svim elementima reforme. Važno je financijski stabilizirati zdravstveni sustav (…)

Reforma zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrjelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu”, poručio je Beroš.

Božinović: Četiri nove odluke

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako je Stožer odobrio četiri nove odluke:

“Informirao bih vas da je Stožer danas na prijedlog županijski stožera donio četiri nove odluke. Za područje Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije uvedene nove nužne epidemiološke mjere. Za područje Zagrebačke županije produljuje se primjena postojećih mjera, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ublažavaju se ranije uvedene mjere u dijelu županije što govori da ranije uvedene mjere postižu rezultat. Što se tiče OBŽ, uvedeno je obaveza mjera nošenja maski na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a zabranjuje se posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe osim u iznimnim slučajevima.

U Požeško-slavonskoj županiji se obustavlja iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova i objekata u vlasništvu jedinica lokalne samouprave za sve vrste privatnog okupljanja, također, dodatno se naglašava obveza poslodavaca da u svojim prostorima provode pojačanu kontrolu pridržavanja svih epidemioloških mjera”, kazao je Božinović.

O prokuženosti: Tijekom ljeta između 70 i 80 posto imunih

Capak je odgovarao na pitanje o prokuženosti.

“HZJZ je proveo jednu serološku studiju na 1.500 ispitanika u svim županijama i svih dobnih skupina. Mi smo dobili da je negdje oko 25 posto osoba došlo u kontakt s virusom, odnosno da su preboljeli. Radili smo i tzv. neutralizacijski test koji je pokazao da je kod ovih 25 posto on pozitivan rezultat kod 85 osoba što znači da su one imune na virus i da neće oboljeti ako dođu u kontakt s virusom, to je velik postotak.

U ovom trenutku imamo oko 25 posto populacije koja došla u kontakt s virusom i visok udio od tih 25 posto su imuni na virus. Ako pribrojimo ove što smo cijepili, računamo da ćemo negdje tijekom ljeta biti na između 70 i 80 posto imunih u Republici Hrvatskoj”, kazao je Capak.

Koliko starijih nije cijepljeno?

Počinje treća faza cijepljenja. Koliko starijih koji su se prijavili iz prve dvije faze još uvijek nije cijepljeno?

“Svi koji su prijavljeni na platformu Ministarstva zdravstva i HZJZ-a su pozvani. Neki od njih su odbili cijepljenje AstraZenecom i cijepit će se Pfizerom sada kada dođu veće količine. Ne možemo reći da smo završili drugu fazu. Cijepili smo negdje oko 50 posto stanovništva iznad 65 godina što je dobar postotak u odnosu na druge zemlje EU. Cijepimo i dalje sve one koji to žele i ne možemo zbog toga zaustaviti prelazak na treću fazu jer nećemo uspjeti potrošiti cjepivo”, kazao je Capak.

Capak je dodao da će se vjerojatno u budućnosti iskoristi mehanizam javnog poziva:

“U nekom momentu možemo reći da svi građani stariji od 65 godina, a žele se cijepiti, mogu doći na određeni punkt, a tamo će se cijepiti. Platforma se kontinuirano prazni, ali pošto su neki odbili moramo to pozivanje ponoviti”, poručio je Capak.

Beroš je govorio o starijima koji se ne žele cijepiti:

“Iznimno je važno napomenuti da ima starijih koji u ovom trenutku nisu iskazali interes za cijepljenjem. Od vrlo velike važnosti je njima prispodobiti ovu situaciju. Cijepljenje je u ovom trenutku najmoćniji zdravstveni alat u borbi protiv teških oblika bolesti, u borbi protiv komplikacija i smrti od ove bolesti. Zahvaljujem svima koji su se prijavili, ali molim sve one ostale koji se još nisu prijavili da iskažu svoj interes”, kazao je Beroš.

Capak: Na vrhuncu smo trećeg vala

Capak je na pitanje o žarištima i situaciji s trećim valom epidemije kazao da smo vrlo vjerojatno na vrhuncu i da bi brojke u narednim danima trebale padati.

“Možemo zaključiti da smo u fazi ravne crte, dakle da smo na vrhuncu epidemije. Očekujemo da će u sljedećih nekoliko dana brojke novooboljelih početi padati. Sad već bilježimo mali pad i nadamo se da će on biti još veći. Nažalost, ne možemo očekivati tako brzo da će biti manji broj hospitaliziranih i preminulih jer ti brojevi nešto kasne za brojem novooboljelih. Trenutno nam je situacija takva da smo na vrhuncu epidemije, nadamo se i očekujemo da će nam svi brojevi početi padati”, kaže Capak.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap