Stožer danas donosi četiri nove odluke, krenula druga faza popuštanja mjera

Josip Mihaljević
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Imamo pet novozaraženih u zadnja 24 sata, kao i jednu preminulu osobu.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije podatke vezane za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, ukupno 2.101.

Učinjeno je 39.040 testiranja, u protekla 24 sata 956.

“Nažalost od jučer je preminula jedna osoba, riječ je o bolesnici u KBC Split, koja je bila 1960. godište i kronični je bolesnik. Ukupno preminulih imamo 80. Na respiratoru je 15 bolesnika, hospitaliziranih imamo 228, a ukupan broj oporavljenih 1.522 osobe”, kazao je ministar Beroš.

Što se tiče novozaraženih, troje ih je iz osječko-baranjske, jedan iz splitsko-dalmatinske i jedan iz koprivničko-križevačke županije.

Ministar Davor Božinović kazao je kako je danas početak druge faze popuštanja mjera, tj. dopušten je rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt te  povratak zdravstvenog sustava u punu djelatnost.

“Osim toga, mi smo pripremili, a danas će biti objavljene još četiri odluke Stožera. One se tiču mjera prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, i odluke o mjeri strogog ograničavanja na ulicama i drugim javnim mjestima”, najavio je ministar unutarnjih poslova.

Ukratko, što se tiče pogreba i posljednjih ispraćaja – proširuje se krug osoba koje mogu biti nazočne pogrebu s najuže obitelji na obitelj. Nema konkretnog ograničenja broja. Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima, ona ističe danas i neće se produljiti.

Pitanja o drugom valu i Splitu

Novinari su profesoricu Alemku Markotić pitali kako izgleda priprema za mogući drugi val epidemije.

“Hrvatska se uspjela obraniti u prvom valu kada nije bilo ničega osim brze i promptne reakcije da ugrozu prepoznamo i da svim mjerama koje smo do sada iz iskustva naučili i koje postoje – odgovorimo adekvatno.

Klinički i epidemiološki kapaciteti su pripremljeni. Ako se svi zajedno budemo držali određenih mjera, mi ćemo opet biti spremni, možda spremniji nego neki drugi dio svijeta”, odgovorila je Markotić.

Ministar Beroš, upitan hoće li javno objaviti inspekcijski nalaz oko slučaja u splitskom Domu za starije i nemoćne:

“Kada je riječ o Splitu, već smo u nekoliko navrata govorili o toj temi. Inspekcije su napravile svoje, a nalaz je upućen onima koji to moraju vidjeti i znati. Ono što smo vam isto tako rekli, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je određenu istragu zbog tih elemenata, stoga neka institucije rade svoj posao”, kazao je Beroš.

Stožer danas donosi četiri nove odluke, krenula druga faza popuštanja mjera
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap