„Stopa smrtnosti niža za pacijente koji imaju kućnog ljubimca u odnosu na one koji nemaju”

Alberta Požgaj
30. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Imate li kućnog ljubimca? Ili biste voljeli? Brojne su prednosti zašto biste trebali udomiti kućnog ljubimca.

Kućni ljubimci i starija dob | Pixabay

Kućni ljubimci i starija dob | Pixabay

Umirovljenjem i porastom godina osoba smanjuje svoj krug socijalne interakcije te postoji mogućnost za pojavom usamljenosti. No, kako prebroditi usamljenost i ponovno uspostaviti nove izvore druženja? Nabava kućnog ljubimca nudi se kao rješenje.

Stopa smrtnosti niža kod vlasnika kućnih ljubimaca

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Prilikom izbora kućnog ljubimca, ograničenje na pse i mačke može se lako izbjeći. Postoje druge opcije poput udomljavanja papiga, ribica, zamoraca ili zečeva. Znanstvenik Siegel, utvrdio je kako starije osobe vlasnici kućnih ljubimaca značajno manje posjećuju liječnike te da se može tvrditi kako su dijelom zaštićeniji od stresnih životnih događaja.

Znanstvenica Jelena Ombla sa Sveučilišta u Zadru, služeći se postojećim studijama, naglasila je kako postoji povezanost sa stopom smrtnosti i činjenice jeste li vlasnik kućnog ljubimca.

„Stopa smrtnosti značajno niža za one koronarne pacijente koji imaju kućnog ljubimca u odnosu na one koji ih nemaju, i to neovisno o spolu, socioekonomskom statusu, razini socijalne podrške i količini tjelesne aktivnosti“, istaknula je profesorica Jelena Ombla u svom znanstvenom članku.

Udomljavanje kućnog ljubimca prije svega ima zdravstvene benefite. Kako navode s Instituta Waltham, starije osobe vlasnici kućnog ljubimca 36% su manje usamljeniji od osoba koje nemaju kućnog ljubimca. Isto tako, osobe koje kod kuće imaju ljubimca si za 26% smanjuju rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima.

Stariji i kućni ljubimci | Pexels

Stariji i kućni ljubimci | Pexels

Potencijal za razvoj emotivne veze

S obzirom da je dokazano kako su vlasnici kućnih ljubimaca otporniji na razne životne stresore, nije loša ideja da osoba u fazi predumirovljenja ili osoba koja je već umirovljena udomi kućnog ljubimca. Isto tako, kućni ljubimci mogu starijoj osobi poslužiti kao rješenje za micanje fokusa s teških životnih okolnosti kao što su gubitak partnera, osjećaja usamljenosti, nedostatka druženja ili određene zdravstvene situacije, navode iz Doma Oaza.

“Obiteljski kućni ljubimci, posebice psi i mačke, pružaju potencijal za razvoj emotivne veze koja doprinosi općoj dobrobiti i osjećaju sigurnosti” zaključuje profesorica Ombla.

Nakon nekog vremena stariji vlasnici mogu onemoćati, mogu se susresti s određenim dijagnozama ili im se uvjeti života mogu bitno promijeniti. Prema Institutu Waltham, u tom slučaju dobro je osigurati drugu osobu koja bi se mogla brinuti o kućnom ljubimcu ako dođe do otežavajućih okolnosti.

Kada nije najbolje udomiti (baš tog) kućnog ljubimca

mačka
Provedite mirovinu u društvu. Predstavljamo 4 kućna ljubimca za seniore. Kojeg ćete odabrati?

Iako postoje mnoge prednosti što se tiče udomljavanja kućnog ljubimca od strane starije osobe, postoji nekoliko prepreka koje ne bi trebalo zanemariti. Odnosno, bilo bi idealno  kada bi  se sagledale sve okolnosti udomljavanja.

Prema Institutu Waltham, mnoge osobe su alergične na životinjsku dlaku, dok druge nisu pokretljive dovoljno da bi svakodnevno izvodile psa u šetnju. S te strane postoje alternative u obliku papiga koje ne zahtijevaju previše mjesta za smještaj, dok u isto vrijeme mogu biti izvor zabave i druženja ili pak ribica koje dokazano djeluju smirujuće na osobu koja ih ima kao kućne ljubimce.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap