Provedite mirovinu u društvu. Predstavljamo 4 kućna ljubimca za seniore. Kojeg ćete odabrati?

Dora Šušković Stipanović
21. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Odnosi nam omogućuju da se razvijamo i osjećamo voljeno. Međutim, s godinama sve više vremena provodimo sami. Sa samoćom se povezuje nastanak bolesti kao što su srčane bolesti, depresija i opadanje kognitivnih funkcija. Na sreću, postoje načini kojima možemo smanjiti osjećaj usamljenosti, a jedan od njih je provesti mirovinu u društvu kućnog ljubimca.

Photo: Paul Hanaoka (Unsplash)

Različite vrste kućnih ljubimaca imaju različite kvalitete i zahtijevaju drugačiji stupanj brige, predanosti, vremena i energije. Neki kućni ljubimci su idealni za starije osobe koje su aktivne ili žele puno vremena posvetiti svom novom prijatelju. Druge vrste su prikladnije za one koji možda nemaju toliko energije, žive u manjem prostoru ili su financijski ograničeni.

Psi za seniore

Pas je uvijek nekako prvi ljubimac na kojeg pomislimo pri odabiru. Možda ste odrastali uz psa, imali ih nekoliko kroz život ili vam je to jedna od neostvarenih želja. Ako je pas vaš izbor, znajte da je od presudne važnosti izabrati pasminu koja vam odgovara ponajprije po količini aktivnosti i brige koju zahtjeva. Obično su neke mirnije i manje pasmine savršen izbor za osobe treće životne dobi.

Pas može bit veselo društvo za kraće ili duže šetnje i spavanje na kauču ili u krevetu ako vam to odgovara. Velika stavka kod pasa je linjanje. Ne želite li psa koji pušta dlake i za kojim treba čistiti, izaberite psa poput pudlice koji se neće linjati, ali ćete ga trebati šišati ili odvesti veterinaru da to učini. 

Prije kupnje psa svakako razmislite o udomljenju, živjet ćete s bićem koje će vas beskrajno voljeti.

Mačke za seniore

Mačke su prekrasno društvo za sve one koji ne vole ili nisu u mogućnosti svakodnevno izlaziti van u šetnju. Mačke su veoma neovisne. Linjaju se, ali puno manje i neprimjetnije od pasa. Same čiste svoje krzno, tihe su i nenametljive. Zahtijevaju jednostavnu brigu. Čišćenje posude s pijeskom i hranjenje jednom dnevno mačkama je dovoljno. Veselite li se imati mačku, izaberite jednu od brojnih napuštenih, bez doma.

vene prosirene
Stručnjaci: Ako imate proširene vene, mačka nije dobar odabir za kućnog ljubimca

Ptice za seniore

Ako ste osoba koja ne želi imati četveronožnog ljubimca niti posla s dlakama, razmislite o ptici! Iznenadili biste se kako društvo ovih malih pernatih životinja može poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Ako vam je do razgovora i pjesme, nabavite žutog kanarinca ili papigu tigricu. Njihov pjev će vas umiriti i razvedriti. Malene su i lako ih je održavati, ne zahtijevaju puno pažnje, a donose puno smijeha i veselja.

Ribe za seniore

Ako vam do sad spomenuti ljubimci nisu odgovarali, pravi izbor za vas su ribice. Veliki akvarij sa egzotičnim ribama možda i nije najbolja ideja za osobe treće životne dobi jer je takav hobi veoma skup i zahtijeva posebnu opremu. Ali, maleni okrugli akvarij s nekoliko zlatnih ribica može biti primjeren izbor. Ribicama treba vrlo malo hrane i pažnje. Pripazite na veličinu akvarija kako biste ga mogli očistiti i promijeniti vodu. S ribicama se nećete moći maziti, no možete očekivati da će vam gledanje ribica donijeti zabavu i mir.

Provedite mirovinu u društvu. Predstavljamo 4 kućna ljubimca za seniore. Kojeg ćete odabrati?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap