Što su novi gradonačelnici obećali umirovljenicima? Najčešće – nove domove za starije

Josip Mihaljević
31. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek jučer su dobili nove gradonačelnike, a “izborna suša” potrajat će do 2024. godine kada su na redu izbori za Europarlament i redoviti parlamentarni izbori. Analiziramo što su novi gradonačelnici obećali umirovljenicima.

novi gradonacelnici

Foto: Tomašević, Puljak, Radić, Filipović | Youtube screenshot

Četiri najveća hrvatska grada dobili su nove gradonačelnike, a ovdje možete na jednom mjestu saznati što su obećali starijim građanima.

Zagreb – dnevni boravci za starije, novi domovi tamo gdje ih nema

Tomislav Tomašević u kampanji se fokusirao na novi model upravljanja gradom – obećao je veću razinu transparentnosti, zelene politike, a dobar dio obećanja odnosi se na obnovu nakon potresa. Najviše obećanja za starije sugrađane nalazi se u dijelu programa koji obuhvaća socijalne politike. Umjesto klasičnih naknada i usluga, fokusirat će se na “nove koncepte socijalnih ulaganja i inovacija koje svima otvaraju prostor za aktivno sudjelovanje u različitim sferama života”:

možemo
Tomašević: Starijima želimo osigurati sigurnu i aktivnu starost i da je mogu provoditi u svom kvartu

“To se posebno odnosi na socijalno ugrožene i ranjive društvene skupine kao što su osobe s invaliditetom, umirovljenici, osobe starije životne dobi, nezaposleni, teško zapošljive osobe, osobe s niskim primanjima, ovršeni građani i građanke…”, navodi se u programu.

Prije nego što građani osjete promjene, planiraju provesti analizu učinaka sustava trenutnih politika na snazi. Korisnicima na koncu žele isporučiti nebirokratiziran sustav ostvarivanja socijalnih prava.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Zagreb već danas ima solidnu mrežu postojećih naknada, a iz ‘Možemo!’ poručuju da će ih unaprijediti i proširiti na još više korisnika. Velik je fokus stavljen na tzv. vaninstitucionalnim oblicima pružanja usluga – osnovat će se Centar za pružanje usluga u zajednici koji će organizirati usluge za one starije građane koji žele nastaviti živjeti u vlastitom domu što upućuje na širenje programa pomoći u kući.

Umirovljenici mogu očekivati veće kapacitete za smještaj i život korisnika kojima skrb nije potrebna ili ju je moguće pružiti u vlastitom domu. Tako se navodi uspostava mreže dnevnih centara u domovima za starije i domovima zdravlja koji će pružati usluge boravka, mogućnost druženja i primarnih zdravstvenih pregleda. Izgradit će se novi domovi za starije i proširiti kapaciteti palijativne skrbi, a prioritet će biti one gradske četvrti u kojima ne postoje javni domovi za starije. 

Split – Stižu novi servisi za pomoć starijima

Novi gradonačelnik Splita Ivica Puljak pobijedio je HDZ-ovog Vicu Mihanovića, a kao doktor fizike želi da Split postane grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj. Puljak građanima nudi nešto čime se rijetko koji političar u Hrvatskoj bavi – želi da sport i tjelesna aktivnost zaživi među svim stanovnicima grada.

Puljak najavljuje nastavak tekućih socijalnih programa, a planira uvesti i neke nove koji će se financirati iz europskih fondova.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Starijima od 60 s mirovinom do 2.000 kuna pomoć stiže svaki mjesec!

“Solidarnost i međugeneracijsko poštivanje su od iznimne važnosti. Svaka starija osoba ima pravo na puno i efikasno sudjelovanje u društvu, na dostojanstven i siguran život, pravo na poštovanje, život bez diskriminacije, izolacije, nasilja, zanemarivanja i iskorištavanja”, navodi se u programu.

U programu stoji kako će se u prva tri mjeseca izraditi posebni programi ublažavanja posljedica pandemije i krize, a starijima obećava bolju zdravstvenu skrb, manje izolacije i osamljenosti. Tako su na redu programi uključivanja starijih u zajednicu kroz prenošenje radnog iskustva na mlađe i poticanje srebrne ekonomije.

“Organizirat ćemo lokalnu podršku starijima u dobivanju informacija, savjeta, pružanja direktne pomoći u kontaktima sa socijalnim radnicima i zdravstvenim ustanovama. Organizirat ćemo telefonske linije za prijavljivanje nasilja nad starijima, kao i timove volontera za podršku koji će posjećivati starije u njihovim domovima pružajući im besplatne savjete i pomoć.

Organizirat ćemo servise koji pomažu starijima u dnevnim aktivnostima – kućanskim poslovima, nabavci lijekova, osobnoj njezi, kuhanju”, navodi se u programu.

Kroz program socijalne stanogradnje gradit će se stanovi za dugoročni najam, a oni bi trebali biti specifični za osobe treće životne dobi.

Osijek – što je mladi gradonačelnik pripremio za starije?

Novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić tek će napuniti 34 godine. Prvi je HDZ-ov gradonačelnik Osijeka od samostalnosti. Najavljuje velike infrastrukturne projekte od kojih valja izdvojiti modernu željeznicu koja bi povezala istok zemlje sa Zagrebom.

Jedan od velikih projekata koji namjerava provesti je izgradnja novog KBC-a Osijek kojim bi se trebala osigurati bolja zdravstvena skrb ne samo za Osječane, nego i za cijelu Slavoniju.

Za umirovljenike s malim mirovinama Osijek uvodi redovnu mjesečnu naknadu!

“Osijek stari. Životni vijek se zahvaljujući medicini produžuje, a infrastrukturom i programima nismo se tome najbolje prilagodili. Postoji cijeli niz programa koje grad može provesti i infrastrukturu čiju izgradnju može (su)financirati da bi kvaliteta života naših sugrađana starijih od 65 godina bila veća”, stoji u Radićevom programu.

Spominju se veći kapaciteti domova za starije u Osijeku, trenutačne kapacitete (353 korisnika) planira povećati za dodatnih 150 korisnika. Isto tako, Radić planira omogućiti sufinanciranje smještaja u privatnim domovima u iznosu od 30 do 35 posto. Osijek bi trebao dobiti dnevne boravke za starije osobe u prostorijama gradskih četvrti, a umirovljenici će se tamo moći družiti, igrati društvene igre, učiti strane jezike, pojačati informatičku pismenost i razvijati nove hobije.

Subvencionirat će se jedan topli obrok dnevno za umirovljenike u riziku od siromaštva kroz sustav Pučke kuhinje.

Spominje se i uvođenje trajnog mjesečnog ili tromjesečnog dodatka umirovljenicima s malim mirovinama i veći financijski cenzus za ostvarivanje tog prava.

Po uzoru na splitski projekt “Moj zlatni Split” planira se objedinjenje potpora koje Grad Osijek isplaćuje umirovljenicima i tako pojednostavniti uslugu i ostvarivanje prava. Više o splitskom projektu pročitajte OVDJE.

Rijeka – stižu domovi za starije i novi rehabilitacijski centar

Marko Filipović iz SDP-a naslijedit će dugogodišnjeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Programom “Pojačaj Rijeku” obećava jaču podršku poduzetnicima, jače mjere za mlade, namjera je riješiti i problematična prometna rješenja i najavljuje nove zelene politike. A evo što se nudi za starije građane:

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

“Društvo je onoliko jako koliko vodi računa o onima u potrebi. Rijeka će ostati grad koji brine o svojim starijima i svim ranjivijim skupinama građana”, stoji u programu.

Nastavljaju se postojeće mjere podrške najstarijima, a u najavi su i širenja postojećih mjera. Plan je izgradnja novih domova za starije u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i KBC-om Rijeka. Novcem iz EU fondova bazen na Školjiću trebao bi postati rehabilitacijski centar.

 

 

 

Što su novi gradonačelnici obećali umirovljenicima? Najčešće – nove domove za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap