Počeo projekt ‘Moj zlatni Split’: Umirovljenicima daju mjesečni novčani iznos i brojne popuste

Josip Mihaljević
22. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Grad Split osmislio je projekt “Moj zlatni Split” koji za cilj ima umirovljenicima pružiti dostojanstvenije zlatne godine. Mogu se prijaviti svi s mirovinom manjom 0d 2.000 kuna, a zauzvrat će dobiti posebnu karticu preko koje će ostvaritvati dodatna mjesečna primanja i razne popuste.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Danas je u Splitu započelo prikupljanje dokumentacije i stvaranje baze podataka za umirovljeničku karticu u sklopu projekta “Moj zlatni Split”, piše dalmacijadanas.hr.

Mogu se prijaviti svi umirovljenici čija mjesečna primanja ne prelaze dvije tisuće kuna i to od danas do 21. lipnja 2019 godine. Dokumentaciju mogu predati u prostorima svojeg gradskog kotara ili mjesnog odvora ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 10 sati, a srijedom od 16 do 18 sati.

Osim visine ukupnih prihoda, ostali uvjeti za dobivanje kartice su:

  • prebivalište na području Grada Splita neprekinuto najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva
  • dob 60+
  • da nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugi stan ili kuću, poslovni prostor apartman ili kuću za odmor, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje.

U mjesečni iznos mirovine uračunava se i zaštitni dodatak za tekući mjesec.

Grad procjenjuje da će u projekt upasti 9 tisuća umirovljenika

Svim umirovljenicima kojima Grad Split već isplaćuje naknadu također moraju donijeti zahtjev za novu potporu zbog promjena koje će stupiti na snagu.

Umirovljenici koji su ostvarili pravo na uslugu stalnog smještaja u domu socijalne skrbi na temelju rješenja Centra i umirovljenici koji imaju rješenje Upravnog tijela o pravu na naknadu korisnicima osobne invalidnine ne mogu ostvariti potporu.

U Gradu procjenjuju da će u novi projekt upasti oko devet tisuća umirovljenika, iako će točan broj biti poznat krajem lipnja.

U gradskom kotaru ili mjesnom odboru umirovljenici će dobiti četiri obrasca (dva vezana za zaštitu osobnih podataka), zahtjev za ostvarivanjem prava na potporu i izjavu kojom jamčite da u vlasništvu ili suvlasništvu nemate stan ili kuću koja vam ne služi za stanovanje, poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor.

Uz to, morate predati kopiju osobne iskaznice i dokaz o visini posljednje mirovine.

Obrasci će biti objavljeni na web stranici Grada Splita, a možete ih isprintati i popuniti kod kuće.

Koje su pogodnosti nove kartice?

Kartica koju će umirovljenici dobiti sadržavat će  određen mjesečni novčani iznos:

  • za umirovljenike s ukupnim prihodima do 900 kuna – 300 kuna mjesečnog dodatka
  • za umirovljenike s  ukupnim prihodima od 900,01 do 1.200 kuna – 250 kuna mjesečnog dodatka
  • za umirovljenike s ukupnim prihodimaod 1.200,01 do 1.500 kuna – 200 kuna mjesečnog dodatka
  • za uirovljenike s ukupnim prihodima od 1.500,01 do 2.000 kuna – 100 kuna mjesečnog dodatka

Kartica će umirovljenicima služiti kao platno sredstvo u trgovinama i samoposlužnim centrima koji su gradski partneri u provođenju Projekta. Osim toga, služit će i kao identifikacijsko sredstvo za kulturne i sportske institucije gdje će umirovljenici moći koristiti razne popuste.

Cilj Projekta je poboljšati položaj umirovljenika i potaknuti društveni život građana starije životne dobi. Zahtjevi za karticom moći će se podnositi i nakon 21. lipnja, ali u Gradskoj upravi Obala kneza Branimira 17.

Prve isplate trebale bi započeti u srpnju.

Počeo projekt ‘Moj zlatni Split’: Umirovljenicima daju mjesečni novčani iznos i brojne popuste
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap