Što s profilom na Facebooku nakon smrti? O tome možete odlučiti još za života!

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Rijetki od nas razmišljaju što će se dogoditi s našim profilima na najvećoj društvenoj mreži kada nas više ne bude. Mnogi odlasci su nagli pa često nema ni vremena da o tome razmišljamo na vrijeme. Stoga je najbolje vrijeme sada, ukoliko ne želimo da naš profil ostane aktivan sa svim objavama i slikama. Facebook stoga nudi nekoliko opcija kako bismo izbjegli neželjene neugodnosti.

Ilustracija: Pixabay

Nakon smrti osobe često ostaje aktivan profil na društvenim mrežama. Neki profili nikada se ne ugase te se na njima i dalje može biti aktivan i objavljivati, iako je njihov vlasnik već neko vrijeme pokojan. To pak može dovesti do dosta nezgodnih situacija, poput čestitanja rođendana ili postavljanja objava od strane onih koji nisu upoznati sa smrću prijatelja.

Kako bismo izbjegli neželjene neugodnosti, Facebook nam je omogućio da još za života odlučimo što će se dogoditi s našim profilom kada nas jednom više ne bude. Sigurno ste primijetili da se neki od profila gotovo automatski pretvore u svojevrsni im memoriam, odnosno sjećanje na osobu, dok neki drugi jednostavno nestanu.

Ukoliko želite imati utjecaja na to što će se događati s vašim profilom nakon smrti, imate dvije opcije – izabrati osobu koja će preuzeti vođenje vašeg korisničkog računa ili zatražiti njegovo brisanje.

Kako izabrati ‘skrbnika’ FB profila nakon smrti?

Klikom na ‘obrnuti trokut’ u gornjem desnom uglu vašeg profila na Facebooku, izaberite Postavke i kliknite na njih. Automatski će vam se otvoriti kategorija ‘Općenito’. Među već otvorenim Općim postavkama korisničkog računa, kliknite na Upravljanje računom. Na tom mjestu ćete urediti postavke za prijatelja koja će preuzeti vođenje vašeg korisničkog računa. U ponuđenu kućicu upišite ime prijatelja.

Riječ je o osobi koja će preuzeti vođenje korisničkog računa nakon vaše smrti. Moći će prikvačiti objavu na vrh vaše vremenske crte, odgovoriti na nove zahtjeve za prijateljstvom i promijeniti sliku vašeg profila. Neće objavljivati sadržaj u vaše ime i neće vidjeti vaše poruke.

Facebook će osobi koja će preuzeti vođenje korisničkog računa poslati e-poštu s objašnjenjem što to znači. Imat će mogućnost slanja poruke odmah nakon toga, a neće ih se ponovno obavještavati sve dok korisnički račun ne bude pretvoren u komemorativan.

Mogućnost stavljanja objave važna je za osobu koja je izabrana kako bi mogla prijatelje obavijestiti o smrti, sahrani i slično… Također, ona će moći zatražiti uklanjanje vašeg facebook profila. Isto tako, postoji i opcija da preuzme kopiju svih vaših objava na Facebooku.

Facebook preporuča odabir komemorativnog profila kako bi se njime lakše upravljalo nakon smrti. Profil tada postaje mjesto na kojem se obitelj i prijatelji okupljaju kako bi izrazili svoje sjećanje. Upravo je ‘sjećanje’ riječ koja će biti istaknuta odmah pokraj imena korisnika.

Gašenje računa nakon smrti

Ako želite da vam se nakon smrti korisnički račun za Facebook ugasi, možete zatražiti njegovo trajno brisanje umjesto odabira osobe koja će preuzeti vođenje korisničkog računa.

Ukoliko zatražite i potvrdite ovu opciju, Facebook će, kada ga netko obavijesti o vašoj smrti, trajno ukloniti sve informacije, fotografije i objave te više nitko neće moći vidjeti profil.

Ako ne izaberete ovu opciju, nakon obavijesti o smrti profil će biti pretvoren u komemorativni, zbog čega je dobro izabrati osobu koja će njime upravljati. No, nije nužno da bi on bio pretvoren u “sjećanje”.

Kako će Facebook znati da ste preminuli?

Facebook će znati da ste preminuli tako što će vama bliska osoba; član obitelji ili prijatelj o tome obavijestiti Facebook putem Centra za pomoć do kojeg najlakše možete doći klikom na ikonu upitnika u gornjem desnom uglu vašeg profila. Tamo se nalazi zahtjev u kojem će trebati napisati tko je umro, kada je umro te o tome priložiti nekakav dokaz, poput linka na osmrtnicu ili sjećanje. Ukoliko takva informacija nije dostupna na internetu, može se priložiti s računala u obliku datoteke (dokumenta, slike osmrtnice i slično)

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap