Što je isplativije, socijalna pomoć ili mirovina? Evo koliko trebate ‘raditi’ za novi iznos zajamčene minimalne naknade

Jasmina Grgurić Zanze
16. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Građani su često ljuti na razne socijalne pomoći za osobe koje ne rade ili su starost dočekale bez radnog staža. Od 1. siječnja zajamčena minimalna naknada povećana je na 150 eura, odnosno na 195 eura za starije osobe i osobe koje su nesposobne za rad. Više od 45.800 umirovljenika prima mirovinu koja je manja od socijalne pomoći za stariju osobu, a za jednak iznos mirovine građanin Hrvatske mora raditi najmanje 16 godina.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Zajamčena minimalna naknada, poznatija kao socijalna pomoć, od 1. siječnja 2024. godine iznosi 150 eura, što je 17,28 eura više nego lani. Iznos od 150 eura ujedno je i osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade prema kategorijama socijalno ugroženih građana, što znači da u nekim slučajevima može biti iznad, a u nekima ispod toga iznosa. Za stariju osobu i osobu potpuno nesposobnu za rad ona iznosi 130 posto osnovice, odnosno 195 eura.

Čak 45.808 mirovina niže je od socijalne pomoći

stariji par
Supružnik ima do 599 eura mirovine, a vi nemate ništa? Dobit ćete 150 eura od države

Usporedbe radi, nacionalna naknada za starije osobe od 150 eura sada je jednaka, odnosno manja od iznosa zajamčene minimalne naknade, o čemu smo pisali ovdje. Tako će u nekim slučajevima građanima starijima od 65 godina isplativije biti na socijalnoj pomoći, nego primati nacionalnu naknadu za starije osobe. Ipak, uvjeti nisu jednaki, odnosno povoljniji su u slučaju nacionalne naknade, s obzirom na to da se gleda prihod po članu kućanstva od 300 eura i ne gleda se imovina.

Ipak, socijalnu pomoć zanimljivije je staviti u kontekst s mirovinom. Naime, u prosincu je isplaćeno 2.187 mirovina manjih od 70 eura. Nadalje, 7.992 isplaćenih mirovina iznosi od 70 do 140 eura, dok je čak 35.629 mirovina od 140 do 200 eura s prosjekom od 180 eura, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Riječ je, dakle, o iznosu manjem od minimalne zajamčene naknade za stariju osobu, odnosno osobu nesposobnu za rad. Slika je još gora kada ovim umirovljenicima pribrojimo i one kojima se mirovine isplaćuju prema međunarodnim ugovorima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Za jednak iznos mirovine moramo raditi 16 godina

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Više od 79.000 osoba ima mirovinu od samo 34 eura, a donosimo i koliko umirovljenika živi kao 'bubreg u loju'

Za iznos od 195 eura socijalne pomoći umirovljenik bi trebao imati najmanje 16 godina staža kako bi zaradio približno toliku mirovinu. Naime, aktualna vrijednost mirovine po godini staža trenutno iznosi 11,77 eura, što donosi 188 eura. Ako je riječ o najnižoj mirovini, onda godina staža vrijedi 12,13 eura, odnosno 194,8 eura za 16 godina staža. Kako je uvjet za starosnu mirovinu u Hrvatskoj najmanje 15 godina radnog staža, to znači da takav umirovljenik ima mirovinu nižu od socijalne pomoći, osim ako nije radio za natprosječno veliku plaću koja bi mu ipak malo popravila situaciju.

Ove brojke donekle potvrđuju ljutnju građana koji kažu da je lako onima na ‘socijali’ jer za nju nisu ni ‘orali ni kopali’. Međutim, kod ovakvih usporedbi nipošto se ne smije zaboraviti upravo riječ ‘socijalna’ koja je izbačena iz naziva ove pomoći. Nisu svi ljudi imali jednake mogućnosti življenja i rada pa u starosti često žive ne samo bez nekretnina i pokretnina, nego i osnovnih uvjeta života.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap