Stanje II. stupa: Manji broj umirovljenika bira kombiniranu mirovinu, ali 83% ih uzima jednokratnu isplatu

Josip Mihaljević
17. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Sve je veći uzorak onih umirovljenika koji u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu imaju izbor: uzeti mirovinu samo iz prvog stupa ili se odlučiti na kombiniranu iz oba stupa. Prvi stup je i dalje u prednosti, a velika značajka kod kombinirane mirovine je ta što umirovljenici u velikom postotku biraju i jednokratnu isplatu 15 posto ušteđevine iz II. stupa.

umirovljenice korona

Foto: Pixabay

Ako ste štedjeli u II. stupu i sutra odlazite u mirovinu pred vama je izbor s dvije opcije – u prvoj možete ostvariti pravo na mirovinu kao da ste čitav život štedjeli samo u I. stupu, a u drugoj možete odabrati kombiniranu mirovinu iz oba obvezna mirovinska stupa.

Bez brige, ta računica će vam biti jasnija jer ćete dobiti konkretne brojke o iznosu mirovine u jednom ili drugom slučaju, a logično je da će gotovo 100 posto umirovljenika uzeti povoljniju opciju.

Dodatni “mamac” kod kombinirane mirovine jest mogućnost podizanja 15 posto od ukupne ušteđevine iz II. stupa, ali to se može samo ako vam je dio mirovine koji dobijete iz I. stupa za 15 posto veći od najniže mirovine iz fonda međugeneracijske solidarnosti.

Omjer je gotovo 60:40 u korist prvog stupa

stariji
Ponovimo gradivo: Možete birati između dvije vrste mirovine, koja je bolja?

Od početka prošle godine gotovo 40 posto novopečenih umirovljenika biralo je kombiniranu mirovinu, ali je zato više od 82 posto njih odabralo jednokratnu isplatu u iznosu od 15 posto njihove ukupne štednje u II. stupu, piše novilist.hr.

Posljedično, nešto više od 60 posto novopečenih umirovljenika odabralo je mirovinu kao da su čitav život štedjeli samo u prvom stupu. Očigledno im se II. stup nije previše isplatio, a za pretpostaviti je da se radi o građanima s plaćama koje su bile ispod prosjeka ili tik to prosjeka.

Oni koji odaberu prvi stup mogu računati na, sada već standardni dio mirovine, dodatak od 27 posto.

Oni koji biraju kombiniranu mirovinu mogu računati na malo manji i malo kompliciraniji dodatak – 27 posto dodatka ide na staž ostvaren do 31. prosinca 2001. godine (do uvođenja II. stupa), a na dodatak na dio mirovine iz I. stupa za razdoblje nakon tog datuma iznosi 20,25 posto.

Od 2019. do danas gotovo 12 tisuća umirovljenika koji su birali

Od početka 2019. pa sve do 20. listopada ove godine REGOS (Registar osiguranika) je dostavio informativne izračune na kućne adrese 11.863 buduća umirovljenika:

“Osobnu izjavu o izboru mirovine u tom razdoblju dalo je ukupno 11.192 osiguranika, od čega je 6.776 (60,53 posto) odabralo mirovinu samo iz I. stupa, a 4.418 osiguranika (39,47 posto) odabralo je mirovinu iz I. i II. stupa”, odgovorili su iz REGOS-a na upit Novoga lista.

Što nam govori podatak o jednokratnoj isplati?

Jednokratna isplata dijela mirovine iz II. stupa uvedena je mirovinskom reformom 2019. godine.

Donosimo uvjete i "cijenu" jednokratne isplate dijela mirovine iz II. stupa

“Djelomičnu jednokratnu isplatu korisniku starosne i prijevremene starosne mirovine isplaćuje MOD na temelju sklopljenog Ugovora o mirovini. U izvještajnom razdoblju ukupno je obrađeno 3.515 ugovora za starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu, a jednokratnu isplatu primilo je 2.907 korisnika (82,70 posto) u ukupnom iznosu gotovo 109 milijuna kuna”, odgovorili su za Novi list iz Regosa.

To znači da su, u prosjeku, povukli oko 37 tisuća kuna na ime jednokratne isplate prilikom umirovljenja. Iz toga proizlazi da im je ukupna štednja u II. stupu iznosila, u prosjeku, oko 245 tisuća kuna.

Iako će netko reći “sjajno”, iz umirovljeničkih udruga napominju da većina umirovljenika taj novac neće potrošiti na luksuznom ljetovanju na Bahamima, nego da su im ti novci hitno potrebni kako bi zatvorili kredite, vratili dugove, odradili popravke po kući i pripremili se za mirovinu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap