Sprema se tužba protiv ministra Paladine zbog 12 milijuna kuna za mirovine?

Josip Mihaljević
5. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Poslovni potezi ministra graditeljstva Ivana Paladine doveli su do toga da mirovinski fondovi izgube 12 milijuna kuna, a on je zaradio pozamašnu imovinu. Index.hr, koji je otkrio aferu, u nastavku priče donosi opciju da bi se sudskim postupkom izgubljeni novac mogao pokušati vratiti. Mirovinci nisu zainteresirani, ali ima drugih.

ivan paladina

Foto: Ivan Paladina | Youtube screenshot

Prije nego što je postao ministar, Ivan Paladina bio je većinski vlasnik obveznica IGH, a svojim je odlukama doveo do gubitka od 12 milijuna kuna za mirovinske fondove. Više o tomu možete pročitati OVDJE. U suštini,

ivan paladina
Sprema se tužba protiv ministra Paladine zbog 12 milijuna kuna za mirovine?

ministar je je preko ortačkog dogovora došao do obveznica, a onda je lukavim manevrom natjerao mirovince, manjinske vlasnike istih obveznica, da ih prodaju po niskoj cijeni. Sporno je i što je Paladina donosio odluke kao većinski vlasnik obveznice, iako je, kako to definira Zakon o trgovačkim društvima, kao “povezana osoba” bio u sukobu interesa.

Index.hr, koji je otkrio ovu aferu, u nastavku priče analiziraju može li se sudskim putem ministra natjerati da se novac vrati fondovima. Iznenađujuće, mirovinci nisu zainteresirani. Pomirili su se s time da im je posao u ovom slučaju propao.

Međutim, Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, na čelu s ekonomskim analitičarem Andrejom Grubišićem, uzela je u obzir Indexovu tezu o sukobu interesa te poručuju da će dodatno istražiti sve okolnosti oko ovoga posla. Dodatno, spremni su, umjesto samih mirovinaca, tužiti ministra Paladinu.

“Ako potvrdimo da je u vrijeme održavanja skupštine Ivan Paladina bio povezana osoba sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, a čime su ostvarene pretpostavke da isti nije mogao ostvariti pravo glasa na Skupštini, poduzet ćemo i potrebne pravne radnje – tužbu radi utvrđenja ništavnosti odluke Skupštine”, odgovorila je Udruga obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova na novinarski upit Index.hr-a.

Udruga će zatražiti očitovanje od mirovinskih fondova o do sada poduzetim radnjama, a najviše ih zanima postoji li namjera mirovinskih fondova za pokretanje postupka pobijanja nepovoljnih odluka jer se radi o interesima hrvatskih građana.

Više o ovom slučaju možete pročitati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap