Index: Mirovinski fondovi siromašniji za 12 milijuna kuna zbog ministra Paladine

Josip Mihaljević
27. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Index je danas objavio poduži istraživački tekst o novom ministru graditeljstva Ivanu Paladini, a u njemu donose kako je temeljem ortačkog ugovora osiromašio mirovinske fondove za 12 milijuna kuna. Pogođena su tri od četiri domaća mirovinska fonda u kojima se štedi za buduće umirovljenike.

ivan paladina

Foto: Ivan Paladina | Youtube screenshot

Novi ministar graditeljstva Ivan Paladina svojim je poslovnim akrobacijama oštetio mirovinske fondove za 12 milijuna kuna, donose danas Index Istrage. U podužem istraživačkom tekstu navodi se kako je Paladina temeljem ortačkog ugovora s vlasnikom Instituta IGH Sergejem Gljadelkinom došao do junk (bezvrijednih) obveznica te tvrtke, a zahvaljujući vlasništvom nad tim papirom, došao je u posjed 53 parcele građevinskog zemljišta u okolici Slavonskog Broda i sada na sebe želi prepisati poslovnu zgradu Instituta IGH u Splitu. Obje je nekretnine Paladina u imovinskoj kartici procijenio na 30 milijuna kuna.

ivan paladina
Ministar zaposlio suprugu u firmi, plaća joj je 4.000 kuna: "To nije varanje države"

Dobitak za novog ministra podrazumijeva i gubitak za nekoga druga, a to su u ovom slučaju tri od četiri domaća mirovinska fonda – PBZ – Croatia osiguranje, Raiffeisen mirovinsko društvo i Erste plavi mirovinski fond – koji su siromašniji za 12 milijuna kuna. Također je, piše Index, oštećen i vladin Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog otpada Nuklearne elektrane Krško koji je također bio vlasnik obveznica, a njihov gubitak iznosi 7,9 milijuna kuna.

Kako je do toga došlo? Mirovinci su za Index kazali kako su zbog ministrovog poteza u kratkom vremenu za vrlo mali novac bili prisiljeni prodati svoje obveznice, a da to nisu učinili, prekršili bi zakon. To se dogodilo jer je Paladina, kao većinski vlasnik obveznice, odlučio nekretnine koje su bile zalog obveznice prepisati na sebe i namiriti se na taj način, a ne prodavati ih na dražbi. Budući da mirovinci (još uvijek, ali to će se možda promijeniti) ne smiju biti vlasnici nekretnina, morali su se riješiti obveznica za male novce. Njima je isplativija opcija bila dražba.

Ukratko, mirovinci su na ovom poslu, koji traje od 2012. do 2017., izgubili 12 milijuna kuna i to jer su obveznice morali prodati za manje od 30 posto njihove vrijednosti. S druge strane, Paladina je zaradio oko 30 milijuna kuna.

Više o ovoj temi možete pročitati na Index Istragama, gdje je priložena i dokumentacija o spornim poslovima.

 

Copy link
Powered by Social Snap