Oštar odgovor: Umirovljenici zajedno smatraju da će SUH i MUH preveslati umirovljenike pričom o prosvjedu

Milan Dalmacija
19. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Platforma Umirovljenici zajedno reagirala je na priopćenje SUH-a i MUH-a vezano za najavljeni prosvjed umirovljenika 1. listopada. Poručuju da se čini kako je priča o prosvjedu performans umirovljeničkih udruga kojom žele ‘preveslati’ umirovljenike i predstaviti se velikim borcima za njihova prava.

Platforma Umirovljenici zajedno s predsjednikom NHS-a upozorila je na štetnost smanjivanja mirovinskih doprinosa | Foto: Umirovljenici zajedno

Čini se kako je prosvjed koji je ranije bio najavljen za Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, dovela do prijepora među umirovljeničkim predstavnicima. Nakon što su Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske u opširnom priopćenju naveli kako oni nisu sazivači tog prosvjeda.

Naveli su da je s tom zamisli izašla platforma Umirovljenici zajedno, pritom, kažu nije ‘jasno tko to saziva i gdje se to održava, tako da se stvara dojam kako umirovljeničke udruge zajedno s nekim političkim opcijama zajednički djeluju, pregovaraju s Ministarstvom i spremaju prosvjede.’ Na to su reagirali i iz platforme Umirovljenici zajedno novim priopćenjem u kojem kažu da su se SUH i MUH sami razotkrili.

– Upravo su SUH i MUH prije više mjeseci poradi rastućeg nezadovoljstvo umirovljenika najavili prosvjed, a Platforma Umirovljenici zajedno pružila otvorenu podrška i pomoć u realizaciji prosvjeda. Podržavajući prosvjed mi smo više puta u javnosti iznijeli prijedlog da bi se prosvjed, ‘Prosvjed protiv siromaštva’, iz više razloga trebao održati na Međunarodni dan starijih osoba odnosno 1. listopada, i to je bilo to, poručuju.

‘Ozbiljne prijetnje’

Hoće li biti prosvjeda 1. listopada? Oglasili su se SUH i MUH, evo što kažu o tome

Spominju i posljednju sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, dodajući da je tada i predsjednica MUH-a Višnja Fortuna najavila prosvjed ako prijedlog o 13. mirovini ne bude usvojen.

– Kako od 13. mirovine kao ni od bilo čega drugog što bi bilo u interesu umirovljenika na navedenoj sjednici nije bilo ništa, očekivao se od SUH-a i MUH-a još pompozniji poziv na prosvjed. Umjesto jasne reakcije i poziva na prosvjed SUH i MUH izlaze javno sa šest prijedloga uz novu ‘ozbiljnu prijetnju’ prosvjedom ako Vlada ne prihvati barem dva, navode Umirovljenici zajedno.

Ništa prije povećanja mirovina

Ističu da se radi o zahtjevima kojima se ne rješava problem rastućeg siromaštva umirovljenika pa SUH i MUH pokušavaju performansom ‘preveslati’ umirovljenike. Dodali su da će u petak izvijestiti o tome što pripremaju za 1. listopada. Potom su ponovili svoje zahtjeve za povećanjem mirovina, o kojima smo već pisali. Dodaju kako podržavaju zahtjeve SUH-a i MUH-a, ali oni ne mogu biti pretpostavljeni zahtjevu za povećanjem mirovina.

– Stavljanje zahtjeva SUH-a i MUH-a u prvi plan je zapravo smišljena PR igra kako se glavni problem, problem malih mirovina za 750 tisuća umirovljenika uopće ne bi rješavao. Očito je da MUH i SUH novim prijedlozima prema Vladi žele skrenuti pozornost sa činjenice da su upravo oni bili ti koji su najavljivali prosvjed želeći se u javnosti prikazati velikim borcima za umirovljenike. Umirovljenici zajedno je svojom iskrenom podrškom prosvjedu po svemu sudeći pokvarila neke planove razotkrivši već pripremljenu predstavu u kojoj bi se još jednom odigrali ‘teški pregovori’ nakon kojih bi se udijeljene mrvice slavile kao kolosalni uspjesi ‘pregovarača’ sa Vladom. Svi bi akteri naravno bili sretni, a umirovljenici bi kao i svaki puta do sada bili izigrani. Umirovljenici zajedno poručuju da ovaj puta već dobro uigrana predstava prevare umirovljenika neće proći, zaključili su.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap