Sporna obavijest iz Umaga frapirala ministra Aladrovića: Tražit će maksimalne sankcije

Josip Mihaljević
10. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Sporna i privremena obavijest u Ispostavi umaškog HZMO-a i HZZO-a (koji su istoj zgradi) došla je i do članova Vlade – ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović navodno je “frapiran količinom neodgovornosti, nekulture i ljudske gluposti u ovom konkretnom slučaju”. Također, tražit će maksimalnu penalizaciju djelatnika.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Obavijest koju su postavili radnici umaške Ispostave HZZO-a, a koja se tiče HZMO-a došla je i do članova Vlade koji su s neuobičajenom žestinom komentirali slučaj.

Sugovornik iz krugova bliskih Andreju Plenkoviću kazao je kako je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ostao “frapiran količinom neodgovornosti, nekulture i ljudske gluposti u ovom konkretnom slučaju”, a doznali su da će Aladrović “zbog toga inzistirati na maksimalnoj penalizaciji djelatnika”, piše Index.hr.

hzmo umag ne radi
Poduzetnik žestoko napao HZMO i HZZO: "Ti si tamo da te uznemiravaju, debilu lijeni!"

Što se uopće tamo dogodilo?

HZZO i HZMO u Umagu rade na istoj adresi. U Zavodu za zdravstveno radi četvero ljudi, a u Zavodu za mirovinsko samo jedna osoba. Ta jedna osoba završila je u samoizolaciji pa su građani koji su trebali usluge HZMO-a prilazili radnicima HZZO-a. Oni im u tome baš nisu mogli pomoći jer ne znaju obavljati poslove iz mirovinskog osiguranja i nemaju pristup informacijskom sustavu HZMO-a.

Tada je jedan djelatnik HZZO-a napisao spornu obavijest koja je osvanula na ulazu:

“HZMO NE RADI DO DALJNJEGA

HZZO NIJE NADLEŽAN ZA DAVANJE INFORMACIJA O NJIHOVOM RADU, NE UZNEMIRAVATI DJELATNIKE HZZO”

Čemu žestoka reakcija, ako se na stvarni kriminal šuti?

USKOK sumnjiči šeficu odjela Mirovinskog da je povećavala mirovine u zamjenu za mito

Obavijest koju je postavio djelatnik HZZO-a doista jest neprimjerena i primjer je loših komunikacijskih vještina. Posebice ako dolazi od javne institucije koja bi trebala biti javni servis građanima koji u pravilu dolaze kod njih jer moraju rješavati birokratski dio problema u vezi s ostvarivanjem prava iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja.

Međutim, reakcija ministra stvarno je žestoka, ako ju stavimo u kontekst da je bilo kakva reakcija izostala kod puno gorih malverzacija. Najbolji primjer možda je afera “namještanje mirovina” koja je zainteresirala i USKOK. Oni su u rujnu 2018. godine priopćili da je šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja HZMO-a u Zagrebu od 2013. do 2017. neosnovano povećavala mirovinu ljudima u zamjenu za mito.

Kada je ta informacija došla do javnosti, Aladrović nije bio ministar, ali je zato bio ravnatelj baš tog HZMO-a!

Od obavijesti se ogradili HZMO i HZZO

umag hzmo
HZMO komentirao sporni natpis iz Umaga: "Poruka je sporna i neprimjerena, ali mi ju nismo postavili"

Obavijest je jučer na Facebooku kritizirao poduzetnik Saša Cvetojević kojem je posebno zasmetao dio poruke o uznemiravanju djelatnika HZZO-a. On je argumentirao da su djelatnici na šalterima tamo upravo iz tog razloga – da ih građani uznemiravaju svojim pitanjima, primanje stranaka im je naprosto u opisu posla. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

I Zavod za mirovinsko i Zavod za zdravstveno osiguranje ogradili su se od sporne obavijesti i uputile isprike građanima.

Tko bi zapravo mogao biti odgovoran? Djelatnici HZZO-a koji su postavili uvredljivu obavijest ili možda šefovi HZMO-a koji za svoju radnicu koja je završila u samoizolaciji nisu na vrijeme našli zamjenu?

Sporna obavijest iz Umaga frapirala ministra Aladrovića: Tražit će maksimalne sankcije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap