ŠOK ZA UMIROVLJENIKE: Mirovine padaju 40 posto za prvi april!

mirovina.hr
1. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Bilo je dobro dok je trajalo. Od izvora iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava saznali smo detalje kriznog plana koji se, nažalost, neće svidjeti mnogim umirovljenicima. Zbog nepovoljne ekonomske i demografske situacije, Vlada se odlučila na drastičan rez kako bi rasteretili proračun, a na udaru će biti umirovljenici koji primaju starosnu mirovinu.

mirovine padaju

Foto: Pixabay

Neće svi umirovljenici ostati bez polovice svojih mirovina. Mirovine 7.200 vojnika JNA, 15.000 pripadnika NOB-a i 7.000 domobrana neće biti taknute. Njima će se pridružiti i primatelji braniteljskih mirovina (njih 72.000). Iako su njihove mirovine u prosjeku gotovo dvostruko veće od prosječnih hrvatskih mirovina, izvor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava nam je potvrdio kako njih neće penalizirati “jer su već jednom iznijeli Hrvatsku iz izuzetno teške situacije“.

Odluka stupa na snagu od prvog aprila 2018., a potrajat će do siječnja 2020. godine

Najveći teret ovog kriznog plana nosit će umirovljenici u starosnoj, nepovlaštenoj mirovini. Njih je oko 1.100.000 u Hrvatskoj, a mirovine će im u prosjeku pasti za 30%. Trećina njih (oko 300.000) trenutačno prima mirovinu u iznosu manjem od 1.500kn, a nakon reforme na računu će ugledati oko 450kn manje. U starosnoj mirovini je oko 186.000 osoba, a njih će se penalizirati s čak 40% ukupnog iznosa njihove mirovine. Izvor iz Ministarstva smo pitali zašto su se odlučili na rezanje mirovina onima koji imaju najmanje mirovine, a ne onima koji primaju povlaštene mirovine, a njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

Išli smo na varijantu kojom bismo napravili najmanje štete. Hrvatski umirovljenici godinama žive teško, ovo neće biti nova situacija za njih. Projektirana je ušteda od 10 milijardi eura koju ćemo, nakon siječnja 2020. godine ponovno preusmjeriti u mirovinski sustav. Molimo za razumijevanje, novaca za mirovine nema. Pitali ste zašto nismo u reformu uključili primatelje braniteljskih i povlaštenih mirovina. Pa rezom od 40% bismo svakome od njih mjesečno u prosjeku uzeli oko 2.000 kuna! Stav ove Vlade je jasan, zar vi mislite da je nama drago jer ovo radimo? Radi se o potrebitosti, inače bi dugoročno uzrokovali probleme u mirovinskom sustavu.

Koji su razlozi za ovaj drastičan rez?

Hrvatska se nalazi u nepovoljnoj situaciji, a mnogo toga se gura pod tepih. Preliminarna istraživanja pokazuju kako bi RH do kraja fiskalne godine mogla ostvariti znatno manji prihod nego je to bilo proteklih godina. Dubinske vremenske prognoze pokazuju kako će nadolazeća turistička sezona biti najlošija u zadnjih 15 godina, što će državni proračun oštetiti za 3-5 posto. To je od 4 do 6 milijardi kuna, a izvor iz Vlade je kazao kako će taj teret na sebe morati preuzeti umirovljenici zbog toga što radno sposobni i mladi ljudi odlaze iz države, a s dodatnim oporezivanjem bi odlazili još u većim brojevima.

Vlada se nalazi u nezavidnoj situaciji. Godine lošeg gospodaranja državom stjerale su je u kut i dovele pred gotov čin: ili će lupiti po umirovljenicima i pomoći mladima, ili obratno. Naravno, ako zanemare mlade ljude – nikoga u Hrvatskoj neće ostati, a mirovine bi u tom slučaju patile. Ovako, barem postoji šansa kako bi se uštedom mogao napraviti kapital koji će mirovinski sustav vratiti na zelenu granu, a u konačnici rezultirati boljom situacijom za sadašnje, ali i buduće umirovljenike.

Sretan prvi april svima!

Više o našem prvoaprilskom tekstu pročitajte ovdje – Mirovine ne padaju, a bome ni rastu, malo smo se našalili na 1. april

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap