Institucije ne znaju koliko je zaposlenika u domovima za starije cijepljeno

Josip Mihaljević
12. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Nezadovoljna procijepljenošću, vlada nastoji pronaći načine kako bi ubrzala proces cijepljenja. Pri tome je golem fokus na radnike koji primaju mjere za očuvanje radnih mjesta, iako se radi o relativno malenom broju ljudi. Kakva je situacija kod puno važnijeg sektora, zaposlenika u domovima za starije? To naše institucije baš i ne znaju.

Foto: Rawpixel

Vlada je nezadovoljna činjenicom što je proces cijepljenja usporio, a najglasniji njihov prijedlog je uvjetovanje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta cijepljenjem. No, mnogi su već istaknuli kako je to zapravo kontraproduktivan prijedlog jer se radi o relativno malenom broju ljudi, a čak i da se cijepe svi radnici čije tvrtke primaju potpore, procijepljenost ne bi značajno narasla.

Drugdje u Europi, piše Telegram.hr, države imaju drugačije fokuse koje skupine ljudi treba ponukati na cijepljenje. U Engleskoj će cjepivo protiv covida-19 postati obvezno za zaposlenike u domovima za starije. U Austriji će tu obavezu dobiti svi oni koji se tek zapošljavaju u sustavu skrbi o starijima i zdravstvu. I u Francuskoj pada interes za cijepljenjem, a razmišlja se da bi obavezno moglo biti za zaposlenike u zdravstvenom sustavu.

Institucije ne znaju koliko je radnika u domovima za starije cijepljeno

penzic cjepivo
Anketa Ministarstva socijalne skrbi: Koliko korisnika, a koliko djelatnika u domovima za starije želi cjepivo?

Hrvatska ima poprilično nisku procijepljenost starijih građana, koji su najvećem riziku od ozbiljnih posljedica ako se zaraze. Prema podacima HZJZ-a, dvije doze primilo je tek 49,27 posto starijih od 80 godina.

Najveću procijepljenost pak bilježimo među korisnicima domova za starije koji su bili obuhvaćeni u prvoj fazi cijepljenja – prema još ranije objavljenim informacijama 80 posto njih je cijepljeno. No, kada se Ministarstvu rada, Ministarstvu zdravstva i HZJZ-u postavi pitanje kolika je procijepljenost među zaposlenicima u domovima za starije, oni prebacuju lopticu jedni na druge.

Podsjetimo još da je među njima u prosincu prošle godine provedena anketa o namjeri cijepljenja i da ih je otprilike dvije trećine kazalo da se ne žele cijepiti.

Pitanje nadležnosti

Telegram je tako pokušao od Ministarstva rada, u čijoj su nadležnosti domovi za starije, dobiti informaciju koliko je zaposlenika u domovima za starije cijepljeno. Oni su ih odmah uputili na Hrvatski zavod za javno zdravstvo s natuknicom da je HZJZ zadužen za provedbu plana cijepljenja i vođenje evidencije o domovima za starije i nemoćne.

Od HZJZ-a su dobili podatke o procijepljenosti starijih od 80, ali naravno, nisu odgovorili na pitanje koliko je procijepljenih među zaposlenicima domova za starije. HZJZ je zatim vratio lopticu natrag na Ministarstvo rada “u čijoj su nadležnosti domovi za starije”.

Ukratko – nitko ne zna.

Institucije ne znaju koliko je zaposlenika u domovima za starije cijepljeno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap