Snažni potresi pogodili Zagreb, reanimirano dijete, nastale i velike štete!

Jasmina Grgurić
22. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Nezapamćen potres probudio je jutros stanovnike Zagreba i okolice. S obzirom na njegovu jačinu od preko pet stupnjeva, tresao se i ljuljao velik dio Hrvatske. Nakon njega uslijedio je i drugi, nešto slabiji potres, također jačine preko pet stupnjeva po Richteru, a potom i dva slabija potresa. Stradalo je dijete koje je reanimirano u bolnici, a u metropoli su zabilježene i znatne materijalne štete.

“Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao  znatne štete, U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0” – službeno je maloprije izvijestila hrvatska Seizmološka služba.

Ravnatelj Klaićeve bolnice javlja da dijete nije preminulo te da mu još uvijek pokušavaju spasiti život! Rekao je to Roić u 9.35 sati za N1 Televiziju, piše Index.

Petnaestogodišnje dijete prva je žrtva potresa u Zagrebu, potvrđeno je ranije Hini u nedjelju u Zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba. Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

“Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete koje više nije pokazivalo znakove života” – rekao je ranije Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.

Policija zaprima dojave o velikim materijalnim štetama u Zagrebu. Policija upozorava građane koji su na otvorenom da se udalje od građevina, bile one oštećene ili ne, električnih stupova i kablova.

Dogodilo se i treće podrhtavanje oko 7:40 sati, jačine 3,7 stupnjeva. Četvrto podrhtavanje bilo je nešto slabije, 3,2 stupnja.

Potres jačine 5,3 stupnjeva s epicentrom sedam kilometara sjeverno od Zagreba, a šest kilometara jugoistočno od od Kašine, na dubini od 10 kilometara zatresao je Hrvatsku jutros oko 6:24 sati. Podatke je prvo objavio Europski mediteranski seizmološki centar na svojoj internet stranici.

Nastala je znatna materijalna šteta. U Zagrebu su otpadali komadi fasade sa zgrada, smrskani su automobili, popucali su zidovi kuća, a otpao je i jedan vrh sa Zagrebačke katedrale. U dijelu grada nestalo je struje i vode, ljudi su izašli na ulice, a morala je intervenirati i Hitna pomoć.

Dio alarmantne atmosfere dočarava i ova snimka čitatelja.

Uslijedio je drugi potres pola sata kasnije u 7,01 sati, trajao je kraće od prvog i bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

Građani su izašli na ulice u strahu od ponavljanja potresa, jer se nije moglo reći sa sigurnošću je li onaj nagori prošao. Pritom problem dodatno stvara epidemija koronavirusa, jer se građanima ne preporuča zadržavanje na javnim prostorima bez potrebne udaljenosti. Iz Stožera civilne zaštite pozvali su građane da drže razmak od najmanje jednog metra.

 

Snažni potresi pogodili Zagreb, reanimirano dijete, nastale i velike štete!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap