Smrt od slomljenog srca: Bračni par umro u razmaku od nekoliko sati nakon 61 godine braka

Josip Mihaljević
22. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Prilikom vjenčanja, svima je poznat izraz “dok nas smrt ne rastavi”. Ovaj bračni par iz Novog Zelanda je tu dužnost shvatio vrlo ozbiljno. Vjenčali su se 1957. godine, bili su u braku 61 godinu i umrli su na isti dan. Jedna jako tužna, i u isto vrijeme, jako lijepa priča.

stari par

Foto: Pixabay

Vijest o starijem bračnom paru iz Novog Zelanda polako obilazi svijet. Peter i Ruth bili su u braku debelo iza zlatnoga pira, čak 61 godinu. A onda su, prošloga tjedna, preminuli na isti dan u razmaku od samo devet sati, donosi Daily Mail.

Kao mladić, Peter je iz Engleske emigrirao u Novi Zeland kako bi započeo novi život. Tamo je na jednom plesu upoznao svoju buduću ženu Ruth. Vjenčali su se 1957. godine i punih 60 godina su bili nerazdvojni.

Peter je prošloga tjedna primljen u bolnicu nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Doktori su situaciju držali pod kontrolom, a njegova žena je od stresa i straha preminula u obiteljskoj kući. Kao da je znala što će se dogoditi. Nakon što je njihov sin javio Peteru što se dogodilo, Peter je preminuo u bolnici. Samo devet sati poslije svoje životne partnerice.

Ruth (83) je radila kao pravna činovnica, a Peter (86) je radio na obližnjem fakultetu kao domar.

Njihova kćer, Caroline, izjavila je sljedeće: “Dobro je da su otišli skupa. Bili bi potpuno izgubljeni jedno bez drugog.”

Par je svaki djelić slobodnog vremena provodio zajedno: voljeli su se šetati u prirodi, slušati glazbu i ići na koncerte.

Iza sebe su ostavili troje djece i dvoje unuka.

U medicinskoj terminologiji ovakav slučaj se naziva i sindromom slomljenog srca. U jednoj studiji koju je objavio Harvard, istraživači su došli do zaključka kako u slučaju smrti dugogodišnjeg životnog partnera, udovac/udovica imaju 30% veću šansu preminuti u tri mjeseca nakon partnerove smrti. Tuga, bol i žalost koji ljudi osjećaju nakon smrti bliske osobe izuzetno je stresna za tijelo, pogotovo kod starijih ljudi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap